söndag 4 november 2018

Resereportage

Madrid är en världsstad som det är lätt att känna sig hemma i. Förvisso hektisk och med ett myller av människor, men med en varm och välkomnande atmosfär och en väldigt avslappnad attityd. Kultur, mat, shopping, fina miljöer, – i Madrid finns ALLT! Man får känslan av att svenska weekend-resenärer (med undantag för fotbollsintresserade) inte riktigt har hittat hit än, men det är nog bara en tidsfråga.


Den här gången bodde vi på Hotel Liabeny, som visade sig vara ett riktigt elegant hotell med allra bästa läge i centrala Madrid. Good value for money, får jag säga. En del kanske skulle uppleva volymen från närliggande restauranger som en nackdel nattetid, men vi sov med öppet fönster och tyckte det var riktigt mysigt att ligga och lyssna på storstadssorlet. Helt klart en kontrast från det enstaka moppeknattret om fredagkvällarna hemma i "Glesbygd", hihi!


Hotellfrukost är ju alltid trevligt, och här fanns det både yoghurt, färsk frukt, bröd, kallskuret, småvarmt och en massa goda bakverk. Friterade churros måste man ju absolut äta när man är i Spanien.


Efter frukost första dagen besökte vi Prado-muséet, där vi tittade på konst av klassiska målare som Rubens, Titian, Rafael, Rembrandt, Velásques (flickan på biljetten) och Goya. Onekligen ett maffigt museum, men nu tror jag bestämt att jag har fått en överdos av renässanskonst så att det räcker för en hel livstid, hihi!


Annars är det vi alltid uppskattar mest när vi reser till storstäder att bara strosa runt planlöst och se var vi hamnar. Det är oftast det allra bästa sättet att uppleva en stad på riktigt. Stadsdelen La Latina är gammal och charmig, med krokiga gator och trånga gränder. 


Plaza Mayor är ett stort torg som är helt inneslutet av hus med arkader, som idag inhyser restauranger  och butiker för så udda saker som frimärkssamling och militärmemorabilia. För att komma till torget måste man gå genom någon av de nio portarna som leder in hit. Tidigare i historien hade man till och med tjurfäktningar och offentliga avrättningar här, men idag är det en betydligt fredligare plats. 


Författaren Cervantes (Don Quijote, ni vet) är närvarande lite överallt i Madrid, såväl i souvenirbutikerna som i statyform. 


Pampiga byggnader och monument finns det verkligen gott om i Madrid. Det vi trodde var ett gammalt kungligt palats visade sig till exempel vara en bank, haha! Den här fina triumfbågen står mitt i en rondell utanför Retiro-parken.


I en storstad händer det alltid något roligt att titta på. Som utanför Prado-muséet, där en stackars elektriker bara kunde stå och se på hur säkring efter säkring exploderade i ett smattrande fyrverkeri i elcentralen under trottoaren. Det lät som om någon poppade popcorn där nere!


Ett mindre roligt skådespel är tjurfäktning, som fortfarande är stort i Madrid. På väg till flygplatsen åkte vi förbi den gigantiska tjurfäktningsarenan Plaza del Toros, som är byggd som ett modernt Colosseum. Absolut ingenting för mig... 


Maken och jag hade bestämt redan innan vi åkte att vi mest skulle flanera runt och fika och äta tapas på dagarna, vilket vi sedan också gjorde. Det finns otroligt många ställen att välja mellan, alltifrån det enklaste haket med små rangliga bord ute på gatan, till trendigt designade inneställen. Vi avnjöt också fantastiska middagar två kvällar i rad; torsdagkvällen på populära Ten Con Ten och fredagkvällen på La Carmen, där jag åt livets godaste pizza med färska champinjoner och tryffel. Jag hade dock inte kameran med mig någon av kvällarna. 


Om man blir trött i fötterna kan man ta Metro. Fast det gjorde vi inte. Däremot åkte vi Uber en kväll, vilket är ett app-baserat taxibolag med superlåga priser (typ 50 kronor för en resa genom hela stan).


Ibland är en bild bara rolig.


Och sen flög vi hem igen. Kanske börjar jag bli gammal, men det är himla skönt att ha en ledig dag hemma, innan det är dags för en ny arbetsvecka. Nu har vi just bastat bort resdammet, och sen tänker  jag nog faktiskt inte göra så mycket mer idag. Hasta mañana!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!