måndag 11 februari 2019

Landscaping-planer

När vi bastar brukar maken och jag sitta och planera hur badstugeprojektet ska fortskrida under våren och sommaren. Det är ju nämligen inte riktigt klart, i synnerhet inte utvändigt, där vi har rejäla landscaping-planer. Sten och grus ska beställas och läggas, en rosportal i trä ska snickras som ingång ner i gattet och buskar och träd ska planteras. Planen var egentligen densamma redan sommaren 2018, men då var bygget fortfarande igång, och sen blev det ju så himla torrt och varmt att vi inte riktigt orkade göra något vettigt överhuvudtaget.


En trappa fick vi iallafall på plats redan i höstas. Den ligger lös och går att flytta i sidled efter behag. När gruset kommer på plats, kommer betongplattorna som trappan vilar på inte att synas. I den markduksklädda slänten ska vi lägga natursten upp mot syrénbuskarna. Kanske planterar jag något i skrevorna, kanske får det bara vara sten. 


Under hösten fixade jag till lite grann längs högerkanten ner mot stugan, då jag hittade jättefina ormbunkar och ett läckert litet paradisbuskträd på höstrean på plantskolan. Vid trädet kommer kanten att svänga till höger, bakom det befintliga buskaget, som består av en snöbollsbuske (längst fram på bilden), en totalt förvildad forsythia i mitten och en 4 meter hög buxbom längst in i hörnet (båda in till höger utanför bild). Någon form av marktäckare blir det mellan buskarna och det tänkta grusade "torget" på kortsidan av stugan. 


En skyddad hörna för uteduschen ska vi också fixa, lite längre in bakom det befintliga buskaget. (Där duschen står på bilden här nedanför är ungefär där perukbuskträdet står nu.) Det är förvisso redan ganska gröna väggar på den här sidan av huset, men om man är många som hänger i trädgården samtidigt, vill man kanske iallafall ha någon slags skärm att gå bakom när man ska duscha. Frågan är bara vad för slags skärm. Fast hellre något som ger ett hemmasnickrat intryck än något som blir för modernt. 


Dessutom vill jag gärna ordna en mysig hörna någonstans, där mitt vackra gamla zinkbadkar kan få stå.


Kanske blir det i hörnan på baksidan av stugan, där de röda stolarna står nu. Fast just den där hörnan är å andra sidan den enda lämpliga stället för en hängmatta, så det kanske blir det istället.  


Vi tänker försöka dra igång markarbetet så tidigt som möjligt i vår, innan allt börjar grönska och moraset förvandlas till en djungel. Vi ska försöka göra så mycket som möjligt själva, och får vi bara gruset på plats runt stugan, så har vi något att utgå från sedan. Jag gissar att vi kommer att dela upp projekten i etapper. Blir vi färdiga med framsidan och kortsidan i söder den här sommaren, så är vi nöjda med det. Blir vi färdiga med mer, så är det bara en bonus. 

1 kommentar:

  1. Men vilken härlig bild där i badkaret, och vilket badkar sen! Wow!! Ja man får ta alla projekt i doser, just nu irrar jag bara runt både ute och inne, inget blir gjort...
    Lite kaffe och planering kanske skulle sitta bra :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!