tisdag 19 februari 2019

Same same but different

Vi köpte Solhäll av Hembygdsföreningen här i "Glesbygd", som i sin tur hade fått ärva huset av byns gamla smed. När vi skrev under kontraktet fick vi en CD-skiva med bilder, som visade hur rummen såg ut innan huset tömdes. Jag har visat de där bilderna i omgångar tidigare, men de är himla roliga att titta på igen. Känner ni igen köket, med smurfblåa luckor och babyblå väggar? Och järngaller för fönstret!


En liknande vinkel visar hur det ser ut idag. Vi har ju egentligen inte ändrat så mycket mer än att  vi har fräschat upp ytskikten. Grönrutiga gardiner gillar visst både vi och smeden!

DSC_0005.jpg (1189×1600)

I gröna rummet finns det vissa likheter i möbleringen, med vitrinskåp och matbord på samma ställe. Det roliga i kråksången är att vi har en precis likadan tavla på Oscar II, fast på en annan vägg.


Idag ser det ändå lite annorlunda ut. 


Här är samma rum fotat mot det andra fönstret, som vetter ut mot framsidan. Mera klockor! Och  mera järngaller för fönstren!!


Någorlunda samma vinkel idag:


Jag fick faktiskt fundera ett tag innan jag lokaliserade var nästa bild är tagen, men det är faktiskt fönsterväggen i röda rummet, där vi har vår soffa idag. Ännu fler klockor! Man anar ju onekligen ett passionerat samlarintresse. Och järngaller...


Jag hittade faktiskt ingen bra bild från samma vinkel, men till höger om fönstret har vi en platsbyggd bokhylla idag...


... och i det vänstra hörnet hänger landskapssköldarna, och så har vi tagit fram en bit av timmerväggen. 

   

Och sovrummet var visst inget sovrum i smedens hus, utan en liten alkov för finmöblerna. 


Det är faktiskt egentligen inget naturligt sovrum, men för oss är det mest praktiskt att använda det minsta rummet till sovrum. Var sov smeden då, kanske ni undrar? Det stod faktiskt kvar en gammal säng i det lilla rummet uppe på vinden (som inte har några andra ytskikt än masonit...) när vi flyttade in, så vi antar att han faktiskt sov där. 

DSC_1399.jpg (1179×1600)

Att både dåvarande och nuvarande ägare gillar gamla grejer står ju iallafall utom allt tvivel, hihi! Innan Hembygdsföreningen tömde huset, var faktiskt Antikrundan här och filmade. Knut Knutson föreslog att alla saker skulle säljas på en lokal auktion här hemma i byn, vilket man också gjorde. Undrar just om vi hade köpt något, om vi hade varit där? Jag konstaterar ändå att smeden och vi har ganska olika smak. Ja, förutom den där Oscar II-tavlan och de grönrutiga gardinerna då...

3 kommentarer:

  1. Så roligt att se och så fint det blev när ni fixat till det!
    Tänk hur olika uttryck ett hus kan ha när man inreder det så olika och sätter sitt avtryck på det.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  2. Så artig å se hvordan det var før og så fint og koselig dere har det i dag.
    Hilsen Tove

    SvaraRadera
  3. Jamen guu så kul att se bilder före/efter! Mitt hus är en gammal öländsk växelstation! Ha en glad lördag nu...
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!