torsdag 14 mars 2019

Sorglig skräphörna

Köksträdgården har en del som är allt annat än tjusig just nu. Komposten är bara en enda stor skräphög, och de låga träkanterna (som var en tillfällig lösning redan för flera år sedan) har murknat och rasat ihop för länge sedan. De flätade pilsektionerna, som stod bakom pallkragarna och dolde den sorgliga komposten, är också no more. Svarta sopsäckar med trädgårdsavfall, omålade pallkragar, travar med gamla plastkrukor och sönderfrusna terracottakrukor bidrar till den allmänna dekadensen. 


Att snygga till här blir nog ett av vårens första projekt, tror jag. Det är ingen oöverkomlig uppgift; jag måste bara tänka klart kring hur jag vill ha det. Ska jag köra den lata och snabba versionen och bara köpa nya 79-kronors pilsektioner från Rusta och sätta bakom pallkragarna? Eller snickra ett riktigt plank? Sätta upp armeringsnät och plantera någon klätterväxt? Köpa en ny rulle kastanjestaket? Eller ska jag försöka hitta något annat kul att skärma av med? Och hur ska jag fixa till bättre kanter, som håller emot komposthögen lite grann?

DSC_9207.jpg (1222×1600)

Jag har scrollat mig igenom alla inlägg på bloggen med etiketten "Köksträdgården", och inser att vinkeln mot komposten inte förekommer på bild speciellt ofta. Den har inte varit så  speciellt fotogenisk, om man säger så, hihi! Här är iallafall en bild med en sisådär 4-5 år på nacken, då det mesta var ganska nygjort.


Här brukar jag parkera skottkärran och dra in säckar, som ska till tippen. Eldningstunnan står och trycker i ett hörn, och alla fula plastkrukor låg också här bakom tidigare. Om somrarna brukar hinken med gödselvatten få stå här och stinka bäst den vill. Det är ändå himla skönt att få ha en "skräphörna", där man kan gömma undan saker, så det vill jag fortfarande behålla. 


Bilder med grönska finns det nästan inga alls, men något år odlade jag iallafall tomater mot pilspaljén. Det var rätt fint, men inte någon helt idealisk odlingsplats, eftersom träden i slänten skuggar lite för mycket om sommaren. 


Fast om man jämför med hur komposthörnan såg ut innan köksträdgården ens kom till, så får man ju säga att det ser riktigt prydligt ut idag, hihi! Tänk så lätt man ändå glömmer alla arbetstimmar man har lagt ner. 


Så här såg samma fotovinkel ut några år senare. En viss skillnad, eller vad säger ni?


En köksträdgårds-mini-makeover står alltså på att-göra-listan i vår. Den här helgen lär det nog inte bli av, om man får tro SMHI:s prognos, men jag hoppas det kan bli ganska snart. Jag måste bara tänka klart först. Eller så kanske jag bara kör den där snabba och enkla 79-kronorslösningen igen. Det blir ju prydligt för stunden, iallafall. Och så gömmer den skräpet där bakom iallafall lite grann. Vi får väl se.

3 kommentarer:

 1. Underbara bilder. Hit kommer jag snart tillbaka. Ha en trevlig kväll kram från Nina

  SvaraRadera
 2. Hihi - känner igen problemet med en överbelamrad köksträdgård. Går i precis samma tankar som dig. Hos mig blir det nog en ny portal och ännu en pallkragevägg - har bilden på näthinnan där en vit däckstol spelar en avgörande roll.
  Din köksträdgård är fantastiskt vacker - allra helst på bilden med grönska och en skräphörna bara måste man ha.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!