torsdag 30 maj 2019

Storstädat i köksträdgården

Min lediga dag har jag tillbringat nere i köksträdgården. Växthuset var ju redan städat sedan tidigare, men i övrigt var det mesta här nere rasande ledsamt att titta på. Jag har klippt ner lite grenar som hängde i vägen här och där, tagit bort en massa skräp, rensat pallkragar och dragit upp ogräs ur gruset. Det kanske inte låter som ett jättestort projekt, men det tog mer eller mindre hela dagen. Fast då har jag fikat ett par gånger också. Och i ärlighetens namn har jag inte stressat precis. Man måste ju hinna njuta också!


Jag samlade alla tomma krukor i en rad utanför växthuset. Där får de stå och invänta innehåll. Jag köper alltid stora terracottakrukor när jag hittar dem på loppis, fast några av dem man ser på bilden har jag köpt nya. Den gröngråa lerkrukan till vänster kommer till exempel från Åbergs Trädgård i Ystad. Dit längtar jag efter att åka igen, för de har verkligen ett riktigt drömutbud både på krukor, sommarblommor och andra växter. 


Eftersom min "fådda" uppstammade benved ändå såg mer eller mindre död ut, så satte jag sekatören i den och klippte ner kronan rejält. Det verkar faktiskt vara liv i snittytorna, och det kommer några små nya gröna skott på ett par ställen, så vi får väl se vad som händer. Jag slog ner nya stolpar mellan pallkragarna och komposthörnan, men än så länge har jag inget att sätta upp som "vägg". Kanske gör jag det lätt för mig och sätter upp nya billiga Rusta-spaljéer igen, men då måste jag åka till stan och handla först. 


Inne i växthuset är det fullt med plantor. Här väntar till exempel ett gäng frösådda zinnior på att planteras ut, och tomatplantor likaså. På den gröna klätterställningen får en liten djungelgurka klättra upp. Av dahliaknölarna jag satte i murarhinkar förra helgen har en redan börjat titta upp. De får stå kvar i växthuset tills de har kommit en bit längre. Jag tänker att det kanske ändå går snabbare i värmen här inne. Jag har för övrigt några andra dahliaknölar som ska ner direkt i jorden. Det lutar åt att jag sätter alla i en och samma pallkrage, som jag gjorde förra året. More is more!


Jag brukar få byta ett par av pallkragarna varje år, för flera av dem är gamla som gatan och börjar bli murkna. Tidigare var jag duktig och målade dem med falu rödfärg innan jag satte dit dem, men nu är jag lat och brukar måla dem på plats i efterhand. Men idag regnar det, så det får bli en annan dag. 


Nu måste jag fixa lite gödsel att vända ner i pallkragarna, så att jag kan börja odla i dem. Det blir nog spenat och sallad som vanligt, och kanske några sockerärtor, morötter och rödbetor. Det räcker gott för oss. Sen blir det nog mest blommor att plocka till snitt.

1 kommentar:

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!