lördag 1 juni 2019

Marknadsblommor

Idag har vi haft en av två årliga marknadsdagar här hemma i byn. Det är bara 200 meter upp till marknadsplatsen från vårt hus, så dagar som dessa förvandlas gatan utanför vårt hus från en stillsam bygata till ett promenadstråk med hundratals fotgängare. Det är rätt kul, men också väldigt tydligt hur skönt det är att vi inte har det så för jämnan, hihi!

Jag tog mig en liten runda vid 10-snåret, men konstaterade att det var en ganska avslagen marknad i år. Det var ovanligt få knallar, och de som var där hade inte direkt något som jag ville ha. Ja, med undantag för blomsterståndet, då förstås. Där hittar man alltid något, och idag kom jag till exempel hem med 6 pelargoner; tillräckligt många för att fylla ut en stor ärggrön plåtbalja, som jag köpte på Affari Outlet under vintern. Jag tog fram borren och borrade några dräneringshål i botten på den innan jag planterade. Klokt av mig.


Jag är egentligen mer en Mårbacka-kind-of-girl, men för 20 kronor styck får man inte vara alltför kräsen. De vinröda stammarna och de mörkgröna bladen är dock en riktigt fin kombination, och knallrosa blommor piggar ju alltid upp i trädgården. Vad den här sorten heter, har jag dock ingen aning om. 


Ett helt gäng vaniljgul tagetes fick också följa med hem. Tänk, jag tror faktiskt aldrig att jag har ägt en  endaste liten tagetes förut, men när man ser de här ljuvliga bollarna så undrar man ju varför. Jag planterade dem i en zinkbalja, som jag efter mycket velande faktiskt också borrade några dräneringshål i botten på. Den är ju ändå köpt för att plantera i.


Några små husarknappar fick ersätta vissna minipåskliljor i två krukor på den gröna stegen på kökstrappan. Den här blomman upptäckte jag förra sommaren, och jag får säga att det var en vansinnigt trevlig bekantskap. Tramset med att det är fult med gult har jag definitivt slutat med. Mer gult åt folket!


Sen hamnade pelargonerna på bordet på uteplatsen, eftersom det såg så tomt och tråkigt ut. Parasollet har jag inte ens lyckats få ut ur ladan än, men å andra sidan har det ju inte riktigt behövts än heller. Jag var för övrigt på besök på ett litet snickeri i en av grannbyarna igår morse, där jag äntligen fick till en beställning på ett nytt utebord. Det blir ett 260 centimeter långt kryssbord i lärkträ, fast det kommer nog att dröja en bra bit in på semestern innan det är klart. Om det sen blir bänkar eller stolar att sitta på, har jag inte klurat färdigt på än. Jag tänker att jag vill se bordet på plats först. 


På eftermiddagen lyckades jag backa ut bilen bland alla fotgängare på gatan och köra ner till mataffären, där jag fyllde hela bagageluckan med gödselsäckar. Innehållet i dem vände jag sedan ner i jorden i pallkragarna när jag kom hem, så imorgon kanske jag äntligen kan komma till skott och börja så lite. Baljan med tagetes får bo i köksträdgården. Det känns som en passande plats för tagetes. 


Det har varit väldigt kvavt ute idag. Jag hoppas nästan på lite kvällsregn, så att luften klarnar upp. Imorgon får det dock gärna vara uppehåll igen, för då väntar säsongens första idrottsplatsloppis. Ett säkert sommartecken! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!