onsdag 17 juli 2019

Nu har vi bord och grus!

Redan vid halv 9 imorse dundrade grusbilen in på uppfarten och tömde sin dyrbara last. (Maken och jag konstaterade ännu en gång att lastbilschaufförer är ett särdeles trevligt släkte. Både dagens chaffis och killen som hämtade containern häromdagen är bevis för detta.) Det ser kanske inte så mycket ut på bilden, men jag kan intyga att åtta ton grus är MYCKET grus! 


Gruset fick dock vänta en stund, för vi skulle hämta vårt nya bord hos snickaren i grannbyn först. Vi hämtade upp ett släp på macken, där man mer eller mindre kan hyra per timme. Det skulle snart visa sig att måtten var extremt tursamma, eftersom det faktiskt gick att stänga den bakersta grinden på släpet efter att bordet var lastat. Några av snickarens nyfikna grannar betraktade oss, medan vi lastade. 


Och jisses, vilket fint bord det blev! 260 centimeter långt, tungt och gediget i lärkträ. Det blev verkligen bättre än vi hade kunnat föreställa oss. 


Man kan lätt sitta fyra-fem personer på varje sida, och med kortsidorna inräknade blir det ett 10-12-mannabord. Våra gamla IKEA-bänkar är för korta, men får stå där tills vi har klurat ut vad vi vill ha istället. 


Lärk grånar ju väldigt vackert med tiden, och den effekten vill vi naturligtvis försöka behålla. Fast någon form av ytbehandling behövs nog ändå, för att skydda mot väta och smuts. Kanske bara olja in det? Det där får vi kolla upp med färgaffären. Just nu står det faktiskt under en presenning, så att fåglarna inte ska hinna skita ner det, hihi!


När vi ändå hade släp, så passade vi på att köra till byns förträffliga bygghandel och köpa reglar, vinkeljärn och skruv till det kommande planket. Vårt projekt löser vi i etapper, och lika bra är det, eftersom vi ändrar planerna lite efter hand som vi ser hur allt växer fram. Något bygge blev det dock inte idag, för när vi kom hem tog vi oss an den där grushögen. Vi började på södersidan, fast vi konstaterade ganska snart att vi har hade köpt alldeles för lite markduk... Tur att vi har en järnhandel i byn, som har sådant.


Trots att vi bara har kört ner en bråkdel av gruset, så ser ytan redan väldans trevligt ut. Tanken är att gruset ska fortsätta ut på framsidan av stugan och upp till den framtida rosportalen, som också kommer att byggas av impregnerade 95x95-stolpar. I framtiden kommer det även att bli grus på norra och västra sidan av huset, men vi tar en etapp i taget. Där det redan ligger markduk nedanför syrénhäcken, ska vi lägga en sluttande "mur" av natursten.


Imorgon jobbar vi vidare. Det är ju så roligt! Det blir dock nästan aldrig hela arbetsdagar, för man måste ju hinna slappa lite på semestern också. Idag är jag precis halvvägs i min ledighet. Jag väljer dock att tänka att det är eoner av ledig tid kvar, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!