måndag 16 september 2019

Tidlösa

I en annars allmänt trist rabatt på framsidan blommar nu tidlösan (colchicum autumnale) i ljungande lila toner. Det är en lökväxt, som blommar från september till oktober. Vi har alltid haft dem på framsidan av huset, men så många som det är i år har jag inget minne av att vi har haft tidigare.


Jag har alltid trott att höstkrokus och tidlösa är samma sak, men efter lite googling har jag förstått att det faktiskt inte är det. Skillnaden är tydligen enklast att se om man räknar antalet pistiller, för tidlösan har sex stycken och höstkrokusen har bara tre.


Tidlösan kallas däremot för "nakna jungfrun" ibland, eftersom blomningen startar först när bladen har vissnat bort. Om man tar in en lök och ställer den på ett fat, så blommar den så småningom utan varken jord eller vatten. Av Victoria Skoglund, som brukar prata trädgård på TV4 då och då, har jag lärt mig att tidlösan dessutom är utmärkt när det gäller att sätta fart på plommonträd. Den utsöndrar nämligen ett ämne som heter Colchicine, som sätter fart på fruktproduktionen. 


Innan jag loggar ut för ikväll, så passar jag på att tacka för alla fina tips och glada tillrop, efter gårdagens inlägg om vår framtida köksrenovering. "Blogglandia" är verkligen toppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!