söndag 15 september 2019

Tankar kring köksrenovering

En renovering av köket börjar bli mer och mer behövlig. Och då talar jag inte bara om en enklare makeover med ny målarfärg, utan om att riva ner och bygga upp på nytt. Tak, väggar, golv, kakel, bänkskivor, skåp, - ja allt skulle behöva fixas till. Det slitna har förvisso sin charm, men det är också ett faktum att det är charmigare på bild än i verkligheten. Vi drar oss lite för att sätta igång, eftersom vi (läs: jag) inte är färdigtänkta. Tar man hit hantverkare (för det är ett måste), så måste man ju ha en plan, som är mer eller mindre färdig, och någon sådan finns inte än. 


Grejen är också att vi inte vill renovera bort känslan vi ändå förälskade oss i 2008, när vi köpte huset. Det snedställda överskåpet vill vi helst behålla eller åtminstone reproducera på något sätt. Det är trärent och ganska fräscht invändigt, men den vänstra skjutluckan har spruckit lite grann, och den högra har hoppat ur sitt spår nertill och går inte och trycka tillbaka på plats utan att ha sönder den, så dem måste vi göra något åt. Underskåpen är utbytbara, men stommar från IKEA känns inte så lockande. Ska vi byta dem, får det nog ändå bli något i riktigt trä.


Kaklet (som ser ut att ha samma färg som luckorna, men som egentligen drar mer åt vaniljgult) hänger bokstavligt talat löst, eftersom det är uppsatt direkt på vad vi tror är en masonitskiva. Fogen lossnar i stora bitar, och det kommer inte krävas mycket handkraft för att få ner plattorna. Det är så himla fint ändå, med den rundade kanten på den översta raden. Kan man ens köpa sådant kakel idag? Om det går att återanvända, är det absolut ett alternativ vi kommer att överväga. 


Och så är det det där med diskbänken. Jag har fått för mig att nya diskbänkar är jättefula, och eftersom det egentligen inte är något fel på den gamla, så skulle jag vilja behålla den. Är det galet att tänka så? Visst är den lite repig av decenniers kökstjänstgöring, men den är inte missfärgad eller fläckig, utan på det stora hela är den faktiskt i riktigt gott skick. Kranen däremot är riktigt ful, så den ryker utan någon som helst sentimentalitet. Om man nu kan hitta nya kranar i gammal stil, som är anpassade efter diskbänkar med två hål.


Att ha ett stort skafferi är ju väldigt lyxigt, men i ärlighetens namn är det djupare än vad det egentligen behöver vara. Det inbjuder till att vi bara trycker in en massa grejer, som sen blir bortglömda. Häromdagen rensade jag till exempel ut havregryn från 2016 och gamla klistriga balsamico-flaskor som inte har fått se dagens ljus på ett halvt decennium eller så. Vi grunnar på om man skulle kunna utnyttja kortväggen till vänster på ett bättre sätt och kanske få till en arbetsyta där också. Kanske göra skafferiet lite grundare och vinkla det rakt ut från hörnan istället? Ja, och här ser ni ju att taket behöver fixas. 


Någon köksfläkt har vi inte heller i nuläget, men det finns faktiskt en takventil som mynnar ut i en liten "skorsten" på taket. Kanske kan man använda den utgången om man sätter in en fläkt, så att man slipper ha kolfilter. Här ser man hur ful väggen blev efter att vi fick elen omdragen för en massa år sedan. "Det gör inget, för vi ska ändå måla om", sa vi då, haha!


Något sekelskifteskök med metrokakel i halvförband blir det med största sannolikhet alltså inte på Solhäll. Shakerkök är verkligen dreamy, men passar nog inte heller in här i vår lilla stuga. Vi tänker oss mer "Lotta på Bråkmakargatan" än "Downton Abbey", om man säger så. Typ 30-40-50-tal, där någonstans kommer vi nog att landa stilmässigt. När vi nu landar. 


Tills vidare plockar jag in dahliabuketter, för att lura ögat bort från alla skavanker. Man kan ju faktiskt leva och verka i ett skruttigt kök också. Det har vi ju redan bevisat i flera år.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker du tänker rätt! Klart man kan behålla en fungerande diskbänk! Och de snea överskåpen - så charmigt ju, glad att ni inte tänker renovera bort dem! Finns alldeles för många gamla kök som bara slängs ut utan reflektion...Jag tror att ni kommer göra detta genuint och bra, så att charmen finns kvar! Skall bli roligt att följa, när ni väljer att göra det!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet efter ett par års renovering i torpet där vi bor är att allt går. Jag skulle absolut satsa på att återanvända det fina kaklet och diskbänken. Om du skulle ta ner kaklet och skrapa rent från lim (eller vad det nu är fäst i masoniten med), så kan jag inte tänka mig annat en att en plattsättare gärna skulle sätta upp det på nytt. Att kakla är annars himla enkelt att göra själv. Och om ni yar hjälp av en byggfirma, så har de säkert en rörmokare som kan hitta en kran som passar i diskbänken. Den kan för övrigt putsas med autosol, om du vill fräscha upp ytan.

  Det är kul att återanvända vid renovering. Vi har också tagit vara på befintliga 40-, 50-talsskåp och bara flyttt dem eller använt gamla luckor och lådor i nybyggda stommar. Som du säger, så är det ju de grejerna man föll för med huset, så det känns värdefullt att behålla allt som fungerar.

  SvaraRadera
 3. Ditt kök är så mysigt! Ha en riktigt trevlig vecka kram Nina

  SvaraRadera
 4. Jag skulle vilja rekommendera att läsa vad den här mannen tycker och tänker i sammanhanget. Finns fler artiklar om honom på nätet. Bjud in er snickare redan på ett tidigt stadium i planeringen. Han/hon kan ha mycket värdefullt att tillföra, som ni kan tänka vidare kring. Jag tycker det är jättebra att ni vill återbruka material etc. Det är viktigt att tänka/planera så av så många skäl.
  Lycka till!
  önskar en annan Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant läsning! Tack för att du delade med dig.
   /Jessika

   Radera
 5. Jag håller med övriga, riv inte det som fungerar - riv det som känns ofräscht. Jag beslöt att satsa på plåtho till mitt 1800-talskök. Inte porslinsho som jag tycker inte passar stilmässigt och inte ens fanns då huset byggdes. Köksinredningen var i solid ek men mörk och dyster så den handmålades och fick nya beslag. Under spiskåpan sitter idag en kolfilterfläkt som inte syns. Däremot lades krut på nya bänkskivor, kakel och golv.
  Lycka till det kommer att bli superfint, jag har sett en del sådana "sneda" överskåp på annons så jag tror säkert de går att hitta till en rimlig penning.
  Skorpan

  SvaraRadera
 6. Jag tycker ni resonerar helt rätt och ert kök är verkligen urmysigt och genuint. Klart ni ska behålla så mycket som möjligt och jag håller med andra som uttalat sej här. Lycka till!
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Det kräver verkligen eftertanke att djuprengöra ett kök ibland. Går man för djupt så blir det lätt rakt och tråkigt, rummet i sig är ju enkelt så det krävs sinnlighet i utförandet. har du koll på mitt universum? Hon har ett kök som kanske är mer pettson än bråkmakargatan, men just det där att våga ha kvar äldre delar utan att det ska se ut som ett herrgårdskök... finns en etikett "köket" som ger många fina bilder. https://mittuniversum.wordpress.com/2009/04/25/koket-ar-klart/
  tycker det är lite samm stämning som på dina bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Har kikat in på "Mitt Universum", som verkligen har ett charmigt kök!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!