söndag 10 november 2019

Novembersöndag

Dagen började med att jag inte tänkte göra någonting. Men stärkt av en ägg-och-bacon-brunch ändrade jag mig (precis som min mor förutspådde under ett telefonsamtal redan på morgonen, hihi!), drog på mig trädgårdsmunderingen och klafsade ut i novembervärlden. Projekt nummer ett blev att ta ner parasollet och skura av bord och bänkar med linolja och rotborste, innan vinterpresenningen kommer på. 


Sen krattade jag bort blöta löv från gruset nere i köksträdgården, och fick äntligen upp dahliaknölarna från pallkragarna. Jag hade även ett helt gäng dahlior i krukor inne i växthuset, som fick komma in för vintervila i papperskassar nere i källaren. I de tomma pallkragarna har jag jordslagit sådant som jag inte tror överlever vintern i kruka. Jag har några fler grejer, som ska ner här innan jorden fryser på riktigt.


När jag ändå var i farten passade jag på att tömma växthuset på alla vissna tomat- och gurkplantor. Jag kommer tacka mig själv extra mycket till våren, när det jobbet redan är gjort. Jag var inte lika duktig förra hösten kan jag säga, och det var verkligen supertrist att behöva börja vårsäsongen med att göra det. 


Jag bar in alla lösa krukor i växthuset, där de nog får stå kvar över vintern i år. Skrindan med vattenkannor ska egentligen in i garagedelen på ladan sen, men där väntar ett  rejält städprojekt först. Makens egenodlade avocadoträd bidrar fortfarande med lite växthusgrönska, men det ska få flytta in i badstugan när det blir kallare.


Nu ser det onekligen väldans städat och prydligt ut i köksträdgården. Fast jag vet att nästa gång det blåser (så där som det bara blåser i Skåne), kommer det bli fullt av löv här igen. Sisyfosarbete... Jordgubbsplantorna bidrar fortfarande med sprakande höstfärger, men i övrigt finns det inte mycket kvar att titta på. 


Mitt stora buxbomklot har stått i en korg på uteplatsen hela sommaren. Egentligen borde jag kanske jordslå det också, men tills vidare får det stå på trappan till badstugan och bidra med lite grönska. Förhoppningsvis är det tillräckligt varmt där längs husväggen för att det ska gilla läget över vintern. Blir det galet kallt får jag väl slänga in det i växthuset. 


Efter flera timmars kroppsarbete ute i det fuktiga novembervädret, kändes det extra skönt att få värma upp sig i bastun framåt sen eftermiddag. Själv hoppade jag över kallbadet idag, men maken plaskade runt i tunnan två omgångar. Galning...


Söndagkvällen är alltid extra skön, när kroppen är trött och ren och när man har fått rejält med frisk luft under dagen. Inte för att jag har problem med sömnen i vanliga fall, men om ett par timmar kommer jag somna ovaggad. Fast först måste jag hålla mig vaken ett par timmar till och bevaka en Tradera-auktion som går ut ikväll. Julpynt så klart, hehe! Vi får väl se hur det går med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!