tisdag 24 december 2019

Juldukning

I år firar vi jul i dagarna tre. Julafton har vi tillbringat hemma på Solhäll, i sällskap av makens mor och Amerika-syster. Jag dukade upp för jullunch i gröna rummet. Det är alltid trevligt att få ta fram finservisen, som är det porslin jag samlade på som tonåring. Det kommer från Hackefors och är enkelt vitt porslin med en tunn guldkant. Jag är så glad att mina föräldrar uppmuntrade mig att välja en modell som är klassisk och tidlös, istället för någon av de mönstrade varianterna som var populära på 80-talet. 


När det är jul får man också passa på att ta fram tygservetterna och duka med riktiga servettringar. Kvistarna av buxbom klippte jag i trädgården under förmiddagen. Duken har hängt med i några år nu. Jag älskar det julstjärneformade mönstret, som nästan ser ut som på ett gammalt bolster. 


Julmusten smakar allra godast i tunna gamla grogglas. Våra kommer från makens farmor och farfar, vilket naturligtvis gör att de känns extra roliga att ta fram. De har så fin gravyr med druvklasar. Snapsglasen hittade jag på loppis förra året. De är också väldigt vackert graverade med en liten krans på framsidan och en tunn kant upptill. De gröna krukorna med små vita St Paulior lånade jag från köksfönstret, och de gröna granformade ljusen hittade jag på Søstrene Grene i Kristianstad tidigare i höst. (Det är en rolig affär!)


Bordets absoluta pièce de résistance var naturligtvis det gröna kruset med eukalyptuskvistar tillsammans med mina julröda snittamaryllisar, som jag köpte i Malmö förrförra helgen. Jag har hållit liv i dem genom att låta dem stå svalt ute på glasverandan. Så otroligt maffigt!


God jul på er, kära läsare! Hoppas ni också har en fin julafton. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!