måndag 20 april 2020

Plank, pallkrage och mahonia

För att få plats med så mycket skräp som möjligt på det hyrda släpet i lördags, gick maken loss med släggan. När han hade slagit sönder delar av en jättestor träpall, drabbades jag plötsligt av en insikt. "Stopp!" skrek jag, innan han hann slå vidare. "Den där blir ju ett jättebra litet plank framför växthuset!" Och så bar jag tillbaka skräpet igen, haha! Med hjälp av några stolpar och lite skruv, så blev det faktiskt nästan så bra som jag tänkte. Lite snett kanske, men det kan man ju justera i efterhand. Det ser kanske inte så roligt ut än, men jag ska nog kunna "fiffa" till det lite. Fast jag vill nog faktiskt inte måla det, för träet är redan så där silvergrått och fint som det blir efter ett par år utomhus. (Typ två år bakom en lada...)


Igår hjälpte vi grannarna att flytta deras studsmatta. För en minuts jobb fik jag ett par pallkragar i betalning. (Jodå, jag tar bra betalt för mina tjänster.) En av dem var till en halvpall, och det kändes lite kul att låta en av odlingsbäddarna ha en annan form. Lite jord här, så kan jag odla något kul i den höga sektionen och kanske lite ruccola eller spenat till husbehov i den låga. 


I bakgrunden på bilden här ovanför skymtar jättestubben, som står allra längst ner hörnan av vår tomt. Här stod det tidigare en gigantiskt stor stendöd alm, som vi fick hjälp att fälla för 10 år sedan. Mot stubben växer det nu något som jag tidigare trodde var järnek, men som jag sedan har fått lära mig är en mahonia. Den har planterat sig själv där, och jag har klippt ner den rejält i flera olika omgångar. I år är den riktigt fin!


Jag läste någonstans att mahonian kallas för "Nordens mimosa", och det förstår man ju nu på vårkanten, när den blommar med vackra gula blommor. Bladen är vintergröna och skiftar i vackert vinrött. De är dock supervassa i kanterna, så man får akta sig så att man inte skär sig på dem.


På hösten får den blåa bär, som man kan använda till gelé och marmelad. Fast så huslig är inte Fröken Grön...


Ikväll var jag nere i växthuset och stoppade ytterligare en kasse dahliaknölar i krukor. Jag sätter in dem direkt i växthuset nu och håller tummarna för att det iallafall inte blir frost där inne i vår. Jag har två kassar till i källaren att förbarma mig över, men det gör jag en annan dag, för nu orkar jag inte mer idag. Over and out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!