torsdag 28 maj 2020

Pionernas tid, hurra!

Nu blommar de första pionerna i vår trädgård, hurra! De som står på hörnan av huset är alltid först ut, för där är det varmt och gott tidigt på våren. Det är dessutom en av mina allra äldsta plantor. Jag fick den av kollegorna i mitt förra arbetslag, när vi flyttade från "Storstad" permanent för 10 år sedan. Fint att ha ett blomsterminne från underbara människor, som jag jobbade med i 14 år. 


På lunchen igår unnade jag mig att klippa av en av blommorna att ta in och sätta i vas. Den fick sällskap av en kvist från snöbollsbusken, en kvist rönnspirea och ett helt gäng vit och blå förgätmigej, som växer som ogräs på flera ställen i trädgården och som blommar som allra bäst just nu. 


På den här pionen är blommorna mörkt ceriserosa och doftar lite lagom mycket. Namnet har jag  tyvärr slarvat bort. Någon klok läsare som törs sig på en gissning?


Jag har pioner på flera ställen i trädgården, men de andra är inte mer än i knoppstadiet. Fint ändå att alla inte blommar samtidigt, så att man kan njuta i omgångar. Karl-Fredrik på Eklaholm kallade pionen för en av trädgårdens drottningar, när hans första program sändes i början på veckan, och nog får man säga att han hade rätt. 

2 kommentarer:

 1. Visst har han rätt!
  Vet inte vilken sort det här kan vara, men den är väldigt lik den bondpion jag hade i förra trädgården, och den var också alltid först ut, innan luktpionerna kom igång. Minns inte om du har någon buskpion, annars kan jag rekommendera en sån med, de blommar ännu tidigare och säsongen blir ännu längre!
  Synd på ditt solur, men ändå skönt att ni hittade det!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, någon buskpion har jag inte. Varför i allsindar har jag inte det? Det åker rakt upp på önskelistan!
   Trevlig pingst!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!