fredag 22 maj 2020

Sten, grävning och grus

Det har varit ännu en härlig trädgårdsdag här i "Glesbygd". Jag började med fylla hela den nytömda trädgårdstunnan med ett par av rishögarna i moraset, men allt rymdes inte. Resten hamnade i säckar så länge. Sen fortsatte vi greja nere vid stugan. Maken släpade fram ytterligare några stenbumlingar från den gamla kökstrappan. Nu bildar de nästan en liten mur mot sluttningen. Jag älskar sten i trädgården och vill ha MER!


Jag rensade upp sluttningen bakom stenarna från ogräs och planterade sedan en bambu av sorten 'Bimbo', som jag har haft i kruka sedan förra sommaren. Öppen jordyta är ju tråkigt, så jag ska antingen plantera något marktäckande eller lägga täckbark runtomkring. Eller mer sten! Som ni ser finns det mer kirskål att gräva bort, och markduken i bakgrunden ska naturligtvis inte ligga där. 


Sen grävde vi ur marken vid stugknuten lite grann. Det gick ganska snabbt, för det ligger redan ett rejält lager makadam cirka 1,5 meter ut från husväggen. Vi lade markduk först och sen naturgrus på det. Det är alltid lika belönande när gruset kommer på. Snacka om quick fix! Det är svårt att misslyckas med, och det blir liksom snyggt på en gång. Fast kanten är inte helt klar, som ni ser. Vi får väl se om vi lägger mer sten där, eller om vi hittar på något helt annat. 


Den röda bänken (som jag har sagt att jag tänker måla grön i flera år nu) har fått flytta tillbaka hit, men småningom kanske det blir ett annat möblemang. Ett litet bord vore trevligt, så att man kan sitta här och fika. Det blir en plats i skuggan större delen av dagen, eftersom stugan skuggar marken här på norrsidan, men det är ju bara skönt att ha någonstans att sitta om man vill slippa solen en stund under varma sommardagar. 


När man sitter på bänken har man utsikt bort mot växthuset. Den nyslagna marken ser bedrövligt tråkig ut just nu, men här kommer det en grusgång sen. Jag blir som ett barn på julafton, när jag tänker på allt roligt jag ska göra på sidorna av den. I år kommer jag i första hand att ta mig an slänten på den vänstra sidan. Där tänker jag nog mest plantera in buskar, för jag behöver verkligen inte en rabatt till att luka på. Stenbumlingen längst ner till vänster i bild har maken också rullat fram. Den ska få ligga där den ligger. Sa jag att jag älskar sten?


Bilden här nedanför visar den obeskurna verkligheten. Som ni ser har vi lite grusläggning kvar, men vi måste fixa till ytterligare ett trappsteg av något slag på motsatta hörnan först. Vår tomt sluttar, som sagt. Som ni ser har jag redan hunnit göra nya skräphögar, hihi!


Kanske fixar vi färdigt detta imorgon. Fast det ska visst bli tristare väder, så kanske gör vi något annat. Som att åka till plantskolan och köpa lite trevliga buskar, hehe!

1 kommentar:

  1. Det kommer att bli såååå fint :)
    Ha en glad lördag!
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!