tisdag 9 juni 2020

Egenklippta klotlönnar

Det är rätt kul att jobba med runda former som kontrast till en i övrigt ganska rufsig trädgård. För några år sedan kom jag på att jag kan klippa egna klotlönnar av de självsådda lönnarna som redan finns lite varstans i trädgården. Varför köpa nytt, dyrt och fjuttigt, när man kan jobba med de träd man redan har? Som här, på kanten mellan moraset och gräsmattan.


Fusket i det hela är att det inte är ETT träd, utan flera stycken, som får bilda en gemensam krona upptill. Jag gillar ju uppstammat, så för mig är det bara en bonus att det finns mer än en stam. Problemet är bara att man får klippa ner kronorna ganska hårt varje säsong, för grenarna är rätt duktiga på att sticka i väg på höjden, och då tappar träden formen.


Eftersom lönnar savar på våren, ska man egentligen klippa dem i JAS-månaderna, men jag brukar klippa ner mina i början av juni, och det har gått bra så här långt. Häromdagen tog jag fram periskopsekatören från ladan och skred till verket. Resultatet blir alltid lite tufsigt i början, men efter bara ett par dagar brukar kronorna runda till sig. 


Jag har gjort likadant i rabatten bakom uteplatsen, där det passar ännu bättre med en rundad krona mot det mer eller mindre otuktade syrénbuskaget i bakgrunden. Jag har planterat ormbunkar, lupiner och funkia för att dölja "foten", och i bakgrunden skymtar en japansk lönn, som bryter av så härligt i färgen mot allt det gröna. Den vänstra stammen tillhör ett gammalt plommonträd, vars krona växer högt ovanför allt det andra. 


Varje år undrar jag hur länge det funkar att hålla på och klippa lönnarna så här, men den dagen det inte ser bra ut längre kommer jag helt sonika att bara såga ner dem, helt utan dåligt samvete. De har ju inte kostat mig någonting, och det ploppar upp nya hela tiden. 


Ikväll tittar jag på min favorit Monty Don, när han reser genom USA och tittar på trädgårdar. Idag slutar visst resan i Seattle, där jag bodde ett år i min ungdom, så det blir extra trevligt. Om du har missat de tidigare avsnitten, så hittar du dem på SVT Play: "Monty Dons amerikanska trädgårdar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!