fredag 10 juli 2020

Matsumarönnen 'Noriko'

Ofta är jag min egen plantskola. Jag norpar gärna buskar och plantor som redan finns i trädgården och flyttar dem till andra ställen. Idag drabbades jag av en insikt: Jag har ju redan världens finaste lilla prydnadsträd, som skulle passa som en smäck i min nya plantering! Låt mig presentera masumararönnen 'Noriko'.


I fyra år har rönnen stått på tillväxt i den gamla tvättunnan nere i köksträdgården, där den verkligen har utvecklats till ett perfekt litet träd. Det var inte helt lätt att få det ur tunnan (som är gigantisk), kan jag säga, men med lite envishet klarar man det mesta. Bladverket är precis så där sirligt och ljusgrönt som jag såg framför mig att jag ville ha det. 


"Litet träd ympad på stam. Kronan blir ca 1 meter hög och lika bred. Vackert flikigt bladverk. Vita blommor i maj. Orange till röda bär i september. Passar bra till små trädgårdar och innergårdar. Härdig zon 1-4," stod det på lappen när jag köpte det. Så himla mycket större blir det alltså inte, vilket är bra. Fast ett så här stort träd hade jag aldrig fått in i bilen, hihi! På hösten blir bladen brinnande orangea. Tänk vilken härlig utsikt att sitta vid skrivbordet där inne i stugan och titta ut genom fönstret!


Sen kom regnet, så jag hann inte göra mer idag. Men glad är jag ändå, för det blir ju jättebra för mitt nyplanterade träd. Jag ska nog gå ner och sätta mig i stugan och titta på det genom fönstret, hihi!

2 kommentarer:

  1. Det blev verkligen jättefint där mot den ljusa stugan. Vad är det andra du har där närmast i bild med brokiga blad? Är det kornell kanske? Kram Pia

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!