tisdag 18 augusti 2020

Kantplantering ett år senare

Planteringen längs högerkanten ner mot bastustugan har tagit sig fint i sommar. Här hade jag börjat plantera upp lite grann redan innan betongkanten och gruset kom på plats förra året, men när vi gjorde den trappliknande terrasseringen möblerade jag om lite grann och stoppade ner lite nytt. Perennerna som växer här är uddbräken, mörkröd alunrot, kaukasisk förgätmigej, murgröna och kärleksört. Det lilla trädet med mörkt bladverk är en uppstammad perukbuske, och lite på mitten där skymtar en snart överblommad (och fortfarande ganska liten) vidjehortensia 'Pink Annabelle'.


För någon vecka sedan blommade hortensian samtidigt som de vackert rosa stänglarna på alunroten. Jag kan inte ta åt mig äran och säga att kombinationen var planerad, men nog blev den makalöst lyckad. Ibland (ja, ganska ofta faktiskt) är slumpen den allra bästa trädgårdsdesignern. 


Bladverket på perukbusken ber verkligen inte om ursäkt för sig. Färgen skiftar från svartgrönt till rödlila till varmt vinrött, beroende på ljuset. 


Färgintrycket är nästan lite "oljigt", som ni förstår vad jag menar. Fulsnyggt, skulle nog en del säga. Snyggt, säger jag! Färgen påminner mig om en långkjol i siden, som jag bar på en nyårsfest i början på 90-talet. Den var rockigt supercool, och jag med, haha! Den hamnade på loppis nu när vi städade vinden, för storlek 38 kommer jag garanterat aldrig att ha igen...


Blommorna på perukbusken är inte mycket att skriva hem om. De faller av ganska snabbt och lämnar tovor av "håriga" blomskaft efter sig. Därav namnet perukbuske, gissar jag. 


Som marktäckare runt stammen på perukbusken har jag murgröna. Den är så otroligt tacksam att ha, för den växer till sig snabbt, och när den väl har gjort det, så släpper den inte igenom kirskål och annat rotogräs. Kan man överhuvudtaget få för mycket murgröna i sin trädgård? Jag tror inte det. 


Bilderna togs när det var nyvattnat för någon vecka sedan. Nu är det mesta väldigt torrt i trädgården, så jag håller verkligen tummarna för att de där utlovade regndropparna kommer som utlovat imorgon. Men jag tror det först när jag ser det...

2 kommentarer:

  1. Så fin plantering utmed gången. Vackra buskar och så passande just där. Sen är jag väldigt imponerad av grusgången. Inte ett ogräs !!! Jag vet ju hur mycket man måste rensa och rensa , eller har du något speciellt trix ???
    Ha det fint önskar Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trixet heter markduk och mycket grus. Fast nog kommer det ett och annat fröogräs ovanifrån ibland...

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!