tisdag 25 augusti 2020

Solhatt i kruka

Många av mina årliga höjdpunkter är ju inställda av förklarliga skäl, som t.ex. Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero. Där har de dock kommit på ett annat koncept i mindre format, som de kallar Fyra nyanser av sensommar. Fyra kända svenska trädgårdsprofiler får göra en egen installation i parken under perioden mellan 12 augusti och 13 september. En av dem är trädgårdsfotografen Annika Christensen, som är himla duktig på arrangemang med perenner i kruka. Jag har inte varit på Sofiero, men blev så himla inspirerad av en bild från Annikas Facebook-sida. Solhatt i terracottakruka vill man ju verkligen ha!

Jag köpte en rejäl planta på Blomsterlandet i helgen och planterade ner den i en terracottakruka från Affari Outlet, som jag redan hade hemma. Tänk så enkelt, men så fint! Den chockrosa färgen lyser upp så härligt, och den runda disken i mitten på blommorna har nästan precis samma mörkröda färg som verandadörrarna. (Eller snarare den färgen verandadörrarna hade innan de blev så solblekta...) Fint som snus, tycker både jag och lejonet Azlan, som sitter på vakt på trappstegets andra sida. 

Solhatt, rudbeckia, echinacea; ja, kärt barn har många namn. För ett par år sedan planterade jag flera olika sorter i rundeln framför köksträdgården, men i år är det bara en sort som blommar än så länge. Kanske är de andra bara lite sena i starten, för jag ser att det har kommit blad iallafall. Medan jag väntar kan jag ju njuta av min lilla kruka nu. 


I de stensatta rundlarna vid sidorna av trappan har jag försökt plantera både det ena och det andra genom åren, men det är lite för stenigt i botten och dessutom är det lite regnskugga just där, eftersom taket på verandan sticker ut en bit. Ofta sätter jag krukor med säsongsvarierat innehåll där istället. I sommar har jag dock inte haft så mycket där, mer än det lilla prydnadskörsbärsträdet som blev kvar efter vårens arrangemang.

För övrigt är jag fortfarande himla nöjd med den breddade grusgången, som verkligen var ett lyft för hela framsidan. Sidorabatterna (varav den ena skymtar till vänster i bild) är också i skriande behov av en rejäl makeover, så det kanske får bli ett av höstens projekt. Tur att jag alltid har nya grävprojekt att se fram emot, hihi!

1 kommentar:

  1. Sååå vacker planta till din kruka på trappan. Vi har ganska lika verandor ser jag. Jag älskar att ha blomkrukor på trappan. I sommar har det mest varit petunior som jag sått själv. Fast det är ju dags att byta till lite höstfägring.
    Ha det fint önskar Eva

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!