måndag 24 augusti 2020

Irländsk ljung

Jag vet att en del förfasar sig över kryssbollar och ljung i augusti, men nu går jag på ren känsla och smyger in lite höstinslag i trädgården. Det är ju ändå snart september, och häromdagen sprang jag på irländsk ljung och föll handlöst för det skira barrliknande bladverket och de puffigt bollformade klockorna. Så söt den är!


Irländsk ljung tillhör Atlantljungsläktet och finns naturligt från västra Irland till Portugal och ut på Azorerna. Blommorna kan vara både vitta och mörkare ceriserosa, men jag valde den ljusare rosa varianten, som jag tycker är finast. En trevlig bonus är att blommorna lockar till sig både humlor och bin. 


Ikväll planterade jag om dem i rhododendronjord och lite större krukor och satte dem på bordet på hörnan mot uppfarten. Där får de liksom stå på första parkett, för här går vi förbi flera gånger om dagen. Än så länge ger inramningen ett väldigt somrigt intryck, men förhoppningsvis kommer ljungen hänga med ett bra tag framöver. Den är vintergrön och går att övervintra om vintrarna bara är tillräckligt milda. Det brukar de ju vara här nere i Skåne, så det är ju väl värt ett försök.


Idag har vi för övrigt haft den första riktigt svala dagen på hela augusti. Sedan i lördags har vi dessutom fått sammanlagt 30 millimeter regn, så nu kan både jag och min trädgård dra en lättnadens suck. Det ska bli skönt att slippa dra ut vattenslangen på ett tag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!