söndag 23 augusti 2020

'Vanille Fraise'

I ett tidigare inlägg försökte jag påstå att jag inte skulle göra så mycket mer nere i moraset i år, men det där var det väl ingen som direkt trodde på. Minst av allt jag själv. För naturligtvis kan jag inte hålla mig ifrån att plantera upp lite längs den där kanten in mot baksidan på stugan. Den är ju som gjord för fina buskar att njuta av, när man går sina små promenader runt huset. Idag åkte en vipphortensia av sorten 'Vanille Fraise' i jorden, och fler grejer kommer det säkert bli innan trädgårdssäsongen 2020 definitivt är över. 

Den här hortensian kan bli uppemot två meter hög och funkar fint i halvskugga, som här. Jag planterade den i utbuktningen som blir där rabattkanten svänger, för jag tänker att det kan bli maffigt med en riktigt stor rund buske där på sikt. Hur övergången mot ängsområdet som är kvar till höger utanför bild ska bli, vet jag inte än. Men det där brukar lösa sig. 


'Vanille Fraise' blommar rikligt med blommor som först är vita och sedan övergår i rosa, för att sluta som nästan purpurfärgade. De mörkröda stjälkarna är en klar bonus, tycker jag. Jag väljer ofta buskar på hur både bladen och stjälkarna ser ut, för det är ju trevligt om det är fint även när buskarna inte blommar. Undertill blir det murgröna, eftersom jag har kommit fram till att det är den i särklass bästa marktäckaren, om man vill hålla kirskålen stången. Och det vill man ju. 


Ser ni vad löv det redan har fallit till marken. Under värmeböljan gulnade bladen på flera av våra träd, och under regnskurarna de senaste dagarna, så har löven hamnat på marken. Sen är det ju ett faktum att vi går mot höst. Och vet ni, jag är helt okej med det. Bring it on!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!