lördag 22 augusti 2020

Victoriavandring i Hörby

I SMS:instruktionen från mina två vänninor igår stod det att jag skulle infinna mig på Gamla Torg i Hörby klockan 09:45 idag, iförd regnjacka och promenadvänliga skor. Jag följde instruktionen till punkt och pricka, fast sen fick regnjackan ändå stanna kvar i bilen, för i Hörby var det fantastiskt sensommarväder. 


På programmet stod en guidad vandring genom Hörby i författarinnan Victoria Benedictssons fotspår. Hon bodde nämligen här under 15 år under den senare halvan av 1800-talet. 


Promenaden leddes av duktiga guiden Eva, som lotsade oss genom gränderna iklädd 1800-talsinspirerad mundering. Det blev inte bara en berättelse om en av den svenska litteraturhistoriens giganter, utan även en berättelse om de människor och byggnader som fanns i Hörby vid den här tiden, och om lokala händelser som bidrog till inspiration för många av Benedictssons noveller. Det var väldigt intressant att lyssna.


Vandringen slutade utanför Victoria Benedictssons hus. Där stötte vi på ett gäng småkillar på cykel, som minsann visste att det hade bott en tant där tidigare som skrev böcker. Så bedårande med bildade barn, hihi!

Dagen har också bjudit på ett loppisbesök, två flygande storkar, smarrig lunch, ett besök på en fornminnesplats i Östra Sönnarslöv och sen eftermiddagsfika i Önnesköp. Fast bäst av allt har det ändå varit att få hänga en hel dag med mina fina kompisar. Kvalitetstid, helt enkelt. 

Fotnot: Om du också vill gå på en Victoriavandring i Hörby, så kan du klicka på länken för mer information. 

2 kommentarer:

  1. Vilken fin dag du fick med dina vänner! Tack för tipset. Hörby ligger ju i mina sommarstugetrakter så jag ska absolut kolla upp detta.

    SvaraRadera
  2. En fin dag med andra ord!
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!