måndag 28 september 2020

Historier om kärleksört

Varje år när kärleksörten blommar, förstår jag varför den heter kärleksört. Man drabbas ju av kärlek när man ser den! Enligt gammal folktro kan kärleksört faktiskt förutsäga kärlekstycke. Om man hänger upp två plantor upp-och-ner i snören i taket och blommorna vänder sig mot varandra, så betyder det att man passar för varandra. Kan man annat än älska gammaldags "vetenskap"?


Enligt Wikipedia har kärleksörten fått sitt namn på grund av egenskapen att den lever länge. Även om man gräver upp den ur jorden, så fortsätter den att leva. Därför har älskande par i historien insett symbolvärdet i just kärleksört; så länge den lever, lever också kärleken. Kanske är detta en total efterrekonstruktion, men inget slår ju en bra love story. 


På latin heter kärleksörten hylotelephium telephium, och det finns en historia bakom det också. I grekisk mytologi fanns det nämligen en kung som hette Telephos, och han använde kärleksört för att läka sina sår. Krossade blad av kärleksört lär ju faktiskt lindra smärta vid brännsår, så helt tagen ur luften är kanske inte den där historien. Oavsett vilket så är den en av mina allra käraste trädgårdsfavoriter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!