tisdag 17 november 2020

Adventsljus på tankestadiet

På tankestadiet är det ju ändå tid att börja planera advent. Hur ska årets ljusstake se ut? Det är ju ändå en av årets trevligaste frågor att grunna på. Förra året satte jag ljushållare i oasis och stoppade ner allt under ett mosstäcke i en gammal murstensform. Det blev rätt fint. Kanske kör jag en favorit i repris i år. 


Något år använde jag samma ljushållare och oasis i en rund träskål. Det var också fint, men på något sätt gillar man ju ändå den där tripp-trapp-trull-effekten som blir tydligare när ljusen står på rad. 


Om man vill att ljusen ska räcka ända fram till jul, så är det egentligen smidigare att använda blockljus. Det har jag gjort i många varianter under åren, både ett och ett i krukor och ståendes på rad på en mossklädd bricka. Siffror att fästa på ljusen har jag också samlat på mig i olika varianter genom åren. Bäst tycker jag om de här i svart emalj.


Några år har jag gjort det lätt för mig och bara satt nya ljus i min betonggris. Varför krångla till det, liksom. Men jag gillar ju den där grisen. 


En lika enkel lösning blev det ett år när jag använde en loppisfyndad enkel mässingsljusstake. Det enkla är ofta det allra vackraste. 


Ett stående ljusinslag till advent är iallafall Lisa Larsons adventsbarn. Fast dem använder jag inte som adventsljus, för jag tänder alla ljus varje kväll hela vägen från första advent och fram tills dess att julen åker ut. De är så trevliga att ha som sällskap i köksfönstret när man står och diskar. Det går åt mängder av julgransljus i december, så det har jag redan börjat bunkra.


Ja, det är roligt att gå och klura på det där med adventsljusen. Fast oftast bestämmer jag mig inte förrän i sista minuten. Det är egentligen den enda regelbundna adventstraditionen jag har, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!