lördag 13 mars 2021

"En sån, en sån och en sån"

Jag är mitt nyårslöfte troget och unnar mig färska blommor varje vecka under de månader på året som jag inte är självförsörjande med egna trädgårdsblommor. Att få gå ner till byns finaste lilla blomsteraffär och välja vad jag ska ha, är sannerligen en av veckans höjdpunkter. Ibland väljer jag en färdig bukett, men roligast är det ju ändå att få välja själv ur en välfylld blomsterkyl. Då känner jag mig som ett barn i en godisaffär. "En sån, en sån och en sån. Och en sån!" 


Igår valde jag egna blommor. Jag började med att välja ut en ensam fransk tulpan i en härligt skir persikonyans. Den får vara primadonnan i hela buketten och kommer bli ännu finare när den slår ut och "hänger loss" så där som franska tulpaner tenderar att göra. 


Tre solgula solbollar blir härliga utropstecken i buketten. Eller trumpinnar, om man hellre vill tänka i musikaliska termer. Om jag hade orkat bry mig det minsta om att förså sommarblommor, hade jag gärna sått sådana här för att få egna plantor i sommar. Ren glädje på en stjälk, ju!


En cremefärgad anemon ljusar upp buketten, men sticker bara ut lagom mycket. Ibland låter jag anemonerna vara primadonnorna i buketten, men den här gången får den spela andrafiolen så där lite vid sidan av. Viktig för styckets harmoni, dock. 


Jag är ju vansinnigt svag för kungsängsliljor, så några små frittilaria-klockor med drag av gultoner fick också vara med. De tar upp det gula i solbollarna, men på ett betydligt mjukare sätt. 


Sen tycker jag alltid att det behövs något småblommigt i buketter, som accompanjerar och fyller ut solisterna. Den här gången blev det en kvist med många stänglar av någon slags ljusrosa eternell. 


Och så lite grönt på det; den här gången i form av småbladig eukalyptus och ett stort bananbladsliknande blad. En stor spretig sälg-gren mitt i hela härligheten skapar extra härligt drama.


Ja, så går det till när jag köper buketter. Jag pekar och floristfröken F binder, och så blir det alltid jättebra. Och sen får jag gå hemma och njuta och oj:a och aaa:a över allt det vackra. Kan man ha ett bättre nyårslöfte än så? Jag tror inte det. 

4 kommentarer:

  1. Mycket smakfull och vacker bukett tycker jag. Vasen går inte av för hackor den heller. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en gammal Gefle-vas som jag har fått av en flyttstädande god vän. Den är verkligen ypperlig för högre buketter. Och så är den ju grön, hihi!

      Radera
  2. Bästa nyårslöftet faktiskt, skall göra det själv nästa år tror jag, även fast jag nog redan följer det, en bukett i veckan måste man väl få unna sig tycker jag! Din bukett var ju urtjusig, du borde ju kunna få jobb som florist när som helst!

    Trevlig lördagkväll!
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det ÄR ju faktiskt en florist som har bundit buketten. Jag har bara pekat ut vad jag vill ha. :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!