söndag 18 april 2021

Vi flyttar in i köket!

Jag vet inte hur många gånger om dagen jag ställer mig i hallen och kikar in i vårt nyrenoverade kök. Ibland gör jag det till och med på nätterna, när jag är uppe och kissar, hihi! Nyhetens behag har inte lagt sig än, om man säger så. Jag känner mig rentav lite nyförälskad. Och nu har vi äntligen börjat flytta in på riktigt! Ska vi kliva in och ta oss en liten titt på hur det blev när kaklet kom på plats, och hur det ser ut nu, när vi har börjat inreda det så smått?


Jag blev så nöjd både med valet av kakel och fog. De något cremevita plattorna funkar fint ihop med pärlsponten och ger ett ljust och fräscht men ändå lite gammaldags intryck. Vi valde att låta sätta plattorna i tre raka rader för att återskapa lite av funkiskänslan som vi båda älskade med det gamla köket. Därför valde vi också att göra fogarna ganska mörka. Resultatet känns både snyggt och tidlöst. När snickaren hade åkt igår, städade vi av snabbt och kunde äntligen börja flytta in grejer. Väggklockan var det första vi skruvade upp på väggen. Den passar fint!


Hyllplanet och konsolerna jag målade igår blev jättebra på väggen ovanför "köpmandisken". Hyllan är lika lång som bänkskivan och sitter kloss mot hörnskafferiet. Med ett djup på bara 17 centimeter (kapat direkt vid köp på byns förträffliga bygghandel) släpper den fortfarande ner bra arbetsljus från taklampan till arbetsbänken. Ett tag hade jag en tanke om att sätta upp två hyllplan här, men det blir luftigare med bara ett. Inte för att det ryms så mycket på ett ensamt hyllplan, men det är faktiskt inte nödvändigt heller, eftersom lådorna i "köpmandisken" slukar hur mycket som helst. Grejerna på hyllan får mest vara skådebröd, och så skapar det en mer ombonad känsla. Kanske skruvar vi dit en tredje konsoll för att få lite mer stabilitet på mitten. 


Vi är också väldigt nöjda med valet av mörkt chokladbruna bänkskivor i ek. Det blir en fin kontrast när allt annat är så ljust, och så passar det väldigt bra till de gröna lådfronterna. Vi valde att lägga en extra slant på skivor i helstav, för att slippa det "rutiga" intrycket som stavlimmade skivor ger. Kanten baktill på bänkskivan är en detalj som verkligen gör mycket för helhetsintrycket. Knopparna på lådor och skåp är vita porslinsknoppar med antikborstad mässing i mitten. De är egentligen en felleverans, för vi beställde knoppar med tenn i mitten, men vi gillar dem och låter dem kanske sitta kvar. 


Bänkskivan och kanterna fortsätter in i hörnskafferiet, som saknar både botten och bakstycke. Vi har fått ett extra hyllplan som vi kan sätta in i skafferiet om vi vill, men det känns som om det räcker med två. Det är himla trevligt att kunna se rakt igenom skåpet in till pärlsponten. Jag är så glad att vi gjorde så. 


Jag känner redan att valet av hel diskbänk med två hoar var superrätt. Så otroligt praktiskt det är att kunna slabba som man vill, utan att oroa sig för att man fläckar ner en ömtålig bänkskiva i trä eller marmor. Att en helt ny diskbänk får repor kommer dock vara oundvikligt. Den första lilla repan (som redan är ditsatt av skruven på en kökssax) svider, men sen inser man att bänken faktiskt ska användas, och då slutar man nog att sjåpa sig. Även på diskbänken har vi valt att ha kanter, vilket ger det där lilla extra. Längst bort mot kortsidan fick montören kapa lite i pärlsponten, så där ska det komma en liten vit mjukfog när bänken skruvas på plats.  


Vi valde att köra på en takintegrerad köksfläkt, vilket också känns helt rätt med facit i hand. Vi har så låg takhöjd att det bara hade sett klumpigt ut om vi hade kört på en väggmonterad kåpa. Takfläktsmarknaden bjuder verkligen på varierande prisnivåer, men vi köpte en enkel Siemens-modell på Byggmax. Det bästa är att vi har kopplat den på en liten ventilationsskortsten som redan fanns på plats just här, så fläkten har utsug direkt ut i friska luften. Ovanför spisen ska det komma en redskapshängare i svart smide sen, när den nya spisen är på plats. 


Fönsterbrädan på det lilla fönstret tillverkade snickaren igår av en gammal golvbräda som han hittade på vinden. Träet har nog en bra bit över 100 år på nacken, vilket känns roligt. Vi har inte bestämt än hur vi ska behandla ytan. Kanske betsa mörkt, så att det matchar bänkskivorna? Kanske bara olja in, så att det blir mer likt golvplankorna? Kanske måla vit? Vad tycker ni?


Köksmöblemanget är detsamma som tidigare. Jag är ju smått förälskad i den där gröna kökssoffan och och har lite svårt att tänka mig ett liv utan den, hihi! Men man vet aldrig. Bordet är föredömligt smalt (bara 70 centimeter på bredden) och får också hänga med tills vidare. Ovanför kökssoffan händer det inte så mycket än. Kanske sätter vi ett hyllplan till här, kanske blir det tavlor eller något annat istället. Några gardiner har vi inte heller än. Jag provade med de gamla, men dem vill jag inte ha längre.  Jag ska försöka hitta något nytt tyg som jag gillar och sy nya kappor. Det blir nog faktiskt en ny taklampa ovanför bordet också. 


Att kunna anpassa måtten helt och hållet efter vårt sneda och vinda lilla hus var en förutsättning för hela köksrenoveringen. Därför valde vi att satsa på ett snickrat kök. Grundstommarna och låd- och skåpsfronterna är Åraslövs modell Ängadal, men båda överskåpen är specialritade efter våra önskemål. Helt fantastiskt att vi hade möjlighet att kunna göra så


Vi känner verkligen att vi har fått ett kök som inte liknar någon annans, och som passar som handen i handsken här hemma på Solhäll. Nu väljer vi  med omsorg vad vi stoppar in här och vad vi skruvar upp på väggarna, så det lär nog ta ett tag till innan vi är klara. Men man måste ju få suga lite på den goda karamellen, eller hur?

18 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt härligt kök som ni har fixat, underbart! Underbaralaras.se har också renoverat kök under våren och också vågat välja egen smak. Röstar för en fin tavla ovanför kökssoffan. Kanske något lantligt med kor :) Sofia Wood har en så fin! https://www.svd.se/kika-in-hemma-hos-sofia-wood

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Jag har också följt Claras köksrenovering. Det blev verkligen jättefint!
   En ko-tavla låter som något för mig! Kanske får jag leta efter en sådan.

   Radera
 2. Kan bara lyckönska till ert fina kök! Så väl anpassat till huset och så väl uttänkt i varenda liten vrå. Fönsterskivan skulle jag låta vara, kanske olja in. Måla den kan ni ju göra sen... njut nu och vila i det vackra.

  Ha det fortsatt gott.
  Kramar från Eva-Mari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Och tack för tankar kring fönsterbänken. Vi låter beslutet mogna.

   Radera
 3. Hemtrevligt, mysigt, vackert och ombonat. Ja alla tre alternativen om fönsterbrädan passar bra tycker jag. Jag skulle nog bara olja in och se om den mörknar lite med tiden. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)
   Ja, det kanske blir så vi gör.

   Radera
 4. Ert kök blev verkligen fantastiskt fint och i helt rätt stil till ert hus. Så fräscht och vackert med alla färger också. Så jättekul att få följa.
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lisa!
   Kanske inte så överraskande att det blev grönt. ;-)

   Radera
 5. Så fint ert kök har blivit! Bravo!

  SvaraRadera
 6. Gratulerer med kjempefint nytt kjøkken!

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Tack, vad roligt att du tycker det! :-)

   Radera
 8. Det där skafferiet alltså. Sååå NICE! Jag vill också ha ett sånt! Jag skall spara en bild i min mapp med önskedrömmar för vår sommarstuga. Om och när vi bygger en ny hall. Och kan flytta ytterdörren, sätta in nya altandörrar och kan konfigurera om köket och har pengarna för det. De där små detaljerna. Då! När det är klart så kommer jag ha ett hörn som kommer behöva ett hörnskafferi. Och jag skall ha "Lazy Susans" på alla hyllplanen! Det kommer bli magiskt!
  Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, drömmandet är den bästa biten! :-)

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!