lördag 24 juli 2021

Dvärgpraktspirea och marktäckande rosor

Med undantag för en runda till mataffären nere på byn har jag inte varit utanför grindstolparna idag. Jag har mest lullat runt planlöst i trädgården och klippt lite här och lite där. Bland annat gick jag loss på några hopplösa hasselbuskar nere i köksträdgården, och så klippte jag ner dvärgpraktspirean rejält, för den hängde ut över grusgången och tog alldeles för mycket plats. Jag orkade inte hämta häcksaxen, så jag klippte den med en vanlig liten sekatör. Det tog sin lilla tid, men jag hade ju ingen tid att passa direkt. Den ser lite torr och pinnig ut nu, men den tål tuffa tag och brukar komma igen med nya skott utan problem. Klipper man den hårt kan man dessutom forma den lite som man vill. 


Jag satte även dvärgpraktspirea 'Little Princess' längst fram mot grusgången, när jag grävde ut slänten till höger förra sommaren. De ännu ganska små buskarna hade precis blommat över, så jag klippte ner dem också. Här tänker jag att plantorna ska få växa ihop, men sen ska jag hålla kanten ganska låg och bullig. Det ser ganska platt ut på bilden, men marken sluttar rejält här, så murgrönan bakom kommer ändå att synas utan problem. Bakifrån kommer stefanandran förhoppningsvis att krypa ner lite mer och täcka den öppna jorden högre upp. Jag tänker att det inte är värre än att jag får flytta på saker, om det skulle bli för trångt. 


Borta vid rönnen 'Noriko' blommar det marktäckande rosor nu. Runt trädstammen finns ljusrosa 'Fairy'-rosor, och rosorna närmast kanten av timjan heter 'Easy Cover' och breder ut sig tacksamt, precis som namnet lovar. Den är faktiskt ett strå vassare än 'Fairy', måste jag säga. Frisk, frodig, tät och rikblommande. Jag ska nog använda den som marktäckare på fler ställen. 

Allt är så torrt nu, men jag undviker att vattna så länge jag kan. Man vill ju inte slösa på vattnet. Istället håller jag både tummar och tår för att prognosen om regn under veckan som kommer stämmer. Jag gissar att jag inte är ensam om det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!