måndag 19 juli 2021

Fönstermålning

Gamla träfönster är ju charmiga på alla sätt och vis, men de kräver underhåll som inte direkt hör till höjdpunkterna när det gäller huspyssel. En av punkterna på semesterns att-göra-lista är iallafall att äntligen ta tag i fönstren på södersidan, för de är verkligen sorgligt eftersatta. Vi borde ha fixat till dem redan för flera år sedan, och nu när köket är renoverat känns det ännu mer nödvändigt. Idag gjorde vi äntligen slag i sak och började med just köksfönstret. Vi lyfte ut fönsterbågarna och målade dem på bockar på uppfarten, som är den skuggigaste platsen dagtid. Hade vi orkat tänka ett steg längre i värmen, så hade vi ställt dem som tält när insidorna var färdigmålade, för då hade vi kommit åt att måla den sista sidan också. Well well, något ska man ju ha att göra imorgon också. Den sidan kan man dessutom måla när bågarna är upphängda igen. 

Medan fönstren torkade passade jag på att även måla fönsterkarmarna vita. Fönsterblecket och en tunn träkant mellan bågen och putsen har alltid varit rödmålade, men f'ärgen hade blivit så solblekt och ful att det var läge att måla om det också. Vi letade febrilt efter färgburken vi använde till dörren på bastustugan, men den var puts väck, och med burken även färgnumret vi ville ha. Efter lite fix och trix tog jag med mig en fågelholk som är målad i samma nyans och bad byns braiga byggvaruhus att "skjuta" färgkoden på den med sin fiffiga lilla färgavkodningsmanick. Resultatet blev väldigt snarlikt. 


Som synes på bilden här nedanför är det förvisso inte så mycket rött som syns, men det är ändå ganska trevligt att ha en kontrastfärg mellan den vita fönsterbågen och den off white-vita putsen på huset. Man hade kunnat måla hela fönstret rött, men jag är lite feg när det gäller att ändra färgsättningen för mycket. Jag vill ju att Solhäll ska vara sig likt ändå. Däremot är jag sugen på att någon gång i framtiden riva ner de praktiska men ack så ocharmiga eternitskivorna, som sitter som beklädnad på gavelspetsarna. Tänk så fint att putsa huset hela vägen upp, eller att åtminstone ha träpanel. Men det är ett ingrepp som både kommer att kosta multum och medföra en massa annan renovering, så det får bli i framtiden i så fall. 


Fönsterrutorna till vänster på bilden här ovanför hör till gröna rummet, och dem måste vi naturligtvis också måla om. Vi har också det lilla fönstret ovanför diskbänken kvar på årets lista. Tur att halva semestern är kvar. 

6 kommentarer:

  1. Måla fönster är inte så kul men det blir ju fint. Det är kul däremot. Vacker röd färg. Tur att ni hade en holk i samma. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hittade ett getingbo inne i holken när vi skruvade ner det, men som tur var bodde ingen i det längre.

      Radera
  2. Tycker nog att det hade varit en bra idé att måla fönstret på utsidan rött också. Det känns inte som att den röda färgen får det utrymme som den förtjänar.
    Glad sommar och härlig semester!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet ligger egentligen mest i att vi vill ha vita fönster på insidan, och kanterna på fönsterbågarna är allt annat än jämna. Svårt att få till en snygg linje när man målar, helt enkelt.

      Radera
    2. :-) Skavanker är också fina! Charmen med gamla hus. Jag skulle ha målat utsidan samt sidorna på det yttre fönstret rött. Lämnat inre fönstret helt vitt och insidan på yttre förstret vitt. Skarven mellan färgerna syns ju då bara när man har fönstret öppet. Men som sagt. Massa jobb för ingen nytta :-) Men gillar den röda färgen och den är fin med allt ditt gröna också!

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!