onsdag 4 augusti 2021

Gräva upp, plantera om och plantera nytt

Efter gårdagens blogginlägg har jag gått och grunnat på vad nästa grävprojekt ska bli. Jag har bestämt mig för att rabatten till vänster om glasverandan är ett avgränsat och bra projekt att börja med. Här snyggade jag till kanten och klippte ner klätterhortensian rejält redan tidigt i våras, och i all sin kalhet såg det riktigt prydligt ut för en stund. 


I maj-juni hade det blivit riktigt fin här, när de vackert blåa spanska klockhyacinterna blommade och fyllde ut marken med sina frodigt gröna blad. Klätterhortensian tog sig fint efter den hårda beskärningen och började bli tät och fin. 


Men när klockorna hade blommat över började rabatten schangsera (som min farfar skulle ha uttryckt det), och resten av sommaren har den sett bedrövligt tråkig ut. 'Nelly Moser'-klematisen i armeringsnätet på väggen är brun och ful, och buddlejan är alldeles för hög och spinkig. Den marktäckande vintergrönan är full av gräs, och perennerna som var fina förra sommaren är bara fjuttiga och oformliga i år. Den tradiga lilla rhododendron ska vi bara inte prata om. Den borde jag ha grävt upp för flera år sen, för den har aldrig riktigt tagit sig här. Det enda som är någorlunda fint är funkian på hörnet vid trätunnan. Ja, och så klätterhortensian förstås. 


Mitt första grävprojekt i höst får sålunda bli att gräva upp, plantera om och plantera nytt på den här rabatthalvan. Det som är fint får stanna kvar, och det som är fult åker ut. Frågan är bara vad jag ska plantera här istället. Jag funderar faktiskt lite på att sätta buskar av något slag. Eller iallafall en eller två mindre prydnadsbuskar som solitärer tillsammans med perenner. Rosor vore ju himla trevligt, men det är så väldigt torrt här, så det är inte den ultimata platsen för dem. Jag ska nog grunna lite mer på det där. Kanske åka till någon plantskola och inspireras lite. Jag ska iallafall försöka göra saker i rätt ordning den här gången: Gräva först och köpa växter sen. Tror ni jag klarar det?


För övrigt kan jag meddela att rabatten på den andra sidan glasverandan inte heller är speciellt tjusig i år, men där finns det åtminstone blommande stockrosor att njuta av. Jag tror nog ändå att den halvan får bli grävprojekt nummer två i höst. Tänk så bra att jag har gått ner lite i tjänst och kommer att vara ledig om fredagarna i höst, så att jag får gott om extra trädgårdstid. Där hade jag allt tur när jag tänkte, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!