söndag 31 oktober 2021

Hej, vintertid!

Jag kan bara konstatera att det där med vintertid är min grej. När man vaknar utsövd 07.11 på en söndag och sedan ligger kvar i sängen och drar sig en timme till utan att skämmas, då kan man ju inte annat än känna sig nöjd. Och sen känns dagen så märkligt lång. Vi firade med en rejäl brunch, eftersom magen ändå inte riktigt hade ställt in sig på den nya senare lunchtiden. Lagom till att vi hade plockat undan allt och diskat stekpannorna, så tittade solen fram. Dags att bege sig ut i trädgården för att greja lite. 


Medan maken skurade ur badtunnan och fyllde den med nytt vatten (jodå, vi badar året runt), så passade jag på att kratta upp lite blöta löv och tömma en del krukor med gamla sommarblommor som frosten har tagit för länge sen. Säsongens sista tömning av trädgårdstunnan sker under veckan som kommer, så det är ju bäst att passa på att fylla den med så mycket skräp som möjligt. Fast en hel del löv blir kvar också. Jag brukar räfsa ihop dem och kratta in dem i rabatter och under buskar. De ger lite extra skydd mot kyla och snö, och sen är det ju bra näring till jorden när de förmultnar så småningom. 


Det står fortfarande rätt mycket grejer och möbler kvar ute, som ska in på vinterförvaring i ladan vad det lider. På det sättet är det skönt att bo i Skåne, för det brukar inte vara någon panik eftersom vädret oftast är milt ända fram till årsskiftet. 


Jag skulle behöva tömma hela ladan, sortera bort en massa gammalt skräp och börja om från början, innan jag stoppar in något annat. Jag ska nog köra lite kill your darlings med sådant som inte har fått komma ut på flera år. Det finns dessutom en hel del krukor, korgar, lådor och sådant som inte riktigt håller ihop längre, och det behöver man ju verkligen inte spara. 


Många träd har fällt sina löv nu, men trädgården bjuder fortfarande på otroligt maffiga och djupa höstfärger. Som den här kombinationen av murgröna, perukbuske, forsythia och snöbollsbuske. Så läckert!


Sen fick parasollet äntligen komma in. Vi brukar lägga det på tork nere i tvättstugan ett par dagar, och sedan rullar vi in det i en svart sopsäck och lägger in det i i ladan. 


När tunnan var fylld drog vi igång bastun, som söndagstraditionen bjuder. Det blir en nästan rituell borttvagning av den gamla veckan och rening av både kropp och själ inför den nya. Jag badade i tunnan två gånger mellan varven. Ahh, det var skönt! Fast vattnet hade ju inte hunnit bli så där isande kallt som det kommer att bli efter några nätter med låga temperaturer. 


Och som så många andra söndagar under vinterhalvåret avslutar jag veckan till ljudet av amerikansk fotboll på TV. Det är maken som tittar, men ljudet är riktigt mysigt som bakgrundskuliss medan jag pysslar runt med annat. Med tanke på att det faktiskt är Halloween just idag, så känns det extra passande med lite nordamerikanska inslag. Jag ska nog gå en egen liten trick or treat-runda till köket och se om jag kan hitta något gott att mumsa på, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!