lördag 16 oktober 2021

Plattor, plantering och lönnlöv

Mitt på dagen idag var det riktigt soligt och fint väder, så trots att det var ganska blåsigt var jag ute och grejade lite grann nere vid köksträdgården. Jag började med att gräva bort en bit svårklippt gräs framför grinden och in mellan grindstolparna. Istället lade jag några överblivna plattor där, som jag hittade i en bra-att-ha-hög på uppfarten. Egentligen skulle jag vilja lägga en fin halvrundel av smågatsten här, men man tager ju som bekant vad man haver, iallafall för tillfället. 

Sedan planterade jag mina reafyndade 'Tiny Wine'-spireabuskar på varsin sida av grindstolparna. Den primära planen är mest att jag vill jordslå dem över vintern, men vem vet, de kanske blir kvar här på riktigt sen. 


Sen planterade jag ut havtornsbuskarna också. Dahliarabatten framför kastanjestaketet var ju redan uppgrävd, så det gick ganska fort. Det fanns även utrymme här för en liten rosendeutzia som jag har haft i kruka under sommaren, och ett silvrigt salixträd som har stått i en zinktunna på uteplatsen. Även här är planen i första hand att övervintra dem i jord, men det ser faktiskt riktigt trevligt ut. Skönt också att slippa se den bara jorden längs kastanjestaketet i vinter. I Skåne hör det ju tyvärr inte till vanligheterna att trädgården göms i snö, iallafall inte under några längre perioder.

Längs kanten mot norr växer det flera gigantiskt stora lönnar, och de är verkligen som allra vackrast nu. När man står under dem och tittar upp i grenverket, så känns hela världen gyllengul. Maffigt ändå.

Det blir rätt mycket att kratta upp inne i köksträdgården. På marken under träden får man fullkomligt vada fram redan, och då är det ju rejält många löv kvar på grenarna fortfarande. 


Har jag tur så kommer det en riktig höststorm, för då blåser alla löv in och lägger sig i "färdigkrattade" högar i hörnen, hehe!


Nu är det dags att ta lördagkväll i stugan. Det regnar ute och lär visst fortsätta så även under morgondagen, så nu får det nog bli inomhusaktiviteter resten av helgen. Inte mig emot. Mysbrallor är ju faktiskt nästan lika trevligt som trädgårdsbrallor.

2 kommentarer:

  1. Vad fint det blev. Vilken energi du verkar ha. Jag har typ fastnat inne bland alla flugor. Kanske att det blir lite gräva idag för solen ska visst lysa. Havtornsbuskar som går bra att formklippa var nytt för mig. Jag har hämtat några buskar ute vid kusten men vet ju inte vad det är för sort. / Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idén att formklippa "Hikul" har jag snott av Victoria Skoglund. Det finns jättefina bilder från hennes trädgård, där du kan se hur det blir. Googla bara "Hikul Victoria Skoglund". :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!