söndag 26 december 2021

En annan dag

Jodå, på annandagen har det slappats rejält på Solhäll. Maken har åtminstone dristat sig till att promenera ner till affären för att bunkra upp med lite sallad och grönsaker, men hans fru har som utlovat gått i pyjamas och morgonrock mest hela dagen. Fast jag har faktiskt inte suttit på rumpan hela dagen, utan har småplockat lite i högarna efter julaftonens firande.  


I köket blir det så underbart ljust när solen lyser, och det har den gjort mer eller mindre hela dagen idag. På köksbordet står det fortfarande kvar ren disk som ska plockas in i skåpen i gröna rummet, men så långt har jag inte kommit än. På tal om disk kan jag bara konstatera att den där diskmaskinen verkligen har revolutionerat mitt liv, hihi! Så himla smidigt på julafton att bara trycka in karotter och kladdiga bestick och trycka på startknappen. Nu blev det förvisso lite handdisk också, men iallafall. 


Uppläggningsfaten och finservisen får inte komma fram så ofta, men det är ju bra att porslinet iallafall blir diskat en gång om året. Tallrikarna är sådana jag har samlat på sedan början av tonåren. De är av märket Hackefors och har ett enkelt reliefmönster och en enkel guldrand längs kanten. Så klokt av mina föräldrar på 80-talet att välja ett så pass tidlöst porslin. På den tiden var det ju annars mest inne med blommigt och med Måsen-tallrikar. Emaljtratten använder jag för att vattna de hängande amaryllisarna. Mycket smidigt. 


Nu har amaryllisarna slagit ut rejält, och det är verkligen härligt med den varmröda färgklicken mot de vita väggarna och den gröna kökssoffan. Det var ju nästan tur att vi inte hade hunnit skruva upp något annat på väggen, hihi!


Min lilla änglaljusstake hade en krans av buxbom tidigare, men den blev så torr och smulig, så den slängde jag bort. Istället hittade jag en gammal ljusmanschett i en låda, som passade fint som ersättning. 


Den gamla grötskålen på köksbordet kommer från min farmor och farfar, och jag tycker den är så härligt julig. Förmodligen kommer skålen ursprungligen från något av deras föräldrahem, men jag minns tyvärr inte riktigt hur det var med det. Den är iallafall gammal som gatan och både naggad i kanten och lagad på flera ställen. Man får absolut inte lyfta den med en hand, för då går nog kanten sönder. 


Efter att ha plockat bort lite grejer och slängt ut ett gäng kassar med skräp och julklappspapper i skåpbilen, så konstaterar jag att huset fortfarande känns nystädat. Bara det är ju en njutning utöver det vanliga. Tänk om man kunde hålla det så här ordnat och fint under hela ledigheten. Det blir en utmaning som heter duga...


Ikväll gör vi en sallad på julskinkan och grönsakerna maken köpte. Så otroligt sugen man är på något krispigt och fräscht, efter all stabbig mat man har stoppat i sig de senaste dagarna. Jag har dessutom lite blåmögelost och valnötter kvar, som jag ska smula över min sallad. Så rackarns gott!

2 kommentarer:

  1. Så koselig å lese om jul i Solhäll! Ein blir riktig harmonisk av å se alle de grønne nyansene i huset og du skriver slik at ein stadig kjenner seg igjen og humrer når det gjelder visjonen om å kunne ha det like fint og ordentlig heile tiden som i julen :-) Fortsatt trivelige juledager ønskes deg av Hildegunn i Norge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en jättefin kommentar! God fortsättning till dig också. :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!