lördag 18 december 2021

Tur till stan och köp av gran

Efter frukost idag hoppade vi in i skåpbilen och körde till stan. Geografiskt sett är Hässleholm egentligen närmaste storstad, men "stan" är Kristianstad för nästan alla i vår by. (Det skiljer dock bara några kilometer.) Julklappshetsen har vi enats om att lägga på hyllan i våra familjer, men vi hade några småärenden att uträtta, och så frossade vi till det med neoasiatisk lunchbuffé på Rosegarden. Tidigare har Kristianstad varit den perfekta shoppingstaden med trevliga butiker, caféer och restauranger, men nu har affärsdöden slagit till inne i centrum till förmån för ett nytt större shoppingcenter i utkanten av stan. Lördag innan jul var det således nästan helt tomt på gågatorna. Så trist ändå. Snögubben på torget försökte se glad ut iallafall.  

Skåpbilen var med eftersom vi ville få med oss en gran hem. Det var lättare sagt än gjort, för stället där vi har köpt gran ett par gånger tidigare år fanns inte kvar i år. Vi tittade förbi på två andra ställen, men de hade nästan bara kungsgranar, och de exemplar av rödgran som fanns kvar var verkligen anskrämligt fula. Någon hade någon gått loss med sekatör och klippt in grenarna, så att de stackars träden såg helt stympade ut. Det var inte fint alls. Som tur väl var kom vi på att det finns ett ställe i grannbyn som säljer gran, så vi svängde inom där på vägen hem och hittade en som var fin. Nu står den på husknuten och väntar på att få komma in. 


På vägen hem från stan gjorde vi också ett snabbt stopp på Färlövs Prästgård, som är den mysigaste lilla antikaffären jag vet. Där hittade jag två fina små kransar och ett helt gäng julkulor i glas från 50-talet i sina originaförpackningar. En gång i tiden har en förpackning visst kostat 2,45 kronor på Domus, för det står det på prislapparna på kartongerna. Nu så här 60 år senare fick jag betala 75 kronor för 15 kulor, och det tyckte jag var ett fynd. Den guldröda färgen på kulorna är svår att fånga rätt på bild, men är verkligen fantastiskt vacker i verkligheten. Jag tror de kan bli fina i granen. 


I skrivande stund dricks det eftermiddagskaffe i stugan. Maken sitter mest och är chockad över att jag inte är i gång och klär granen för länge sen, hihi! Själv tänker jag att det behövs mycket kaffe för att orka pynta gran hela kvällen. Bäst att ta en extra påtår innan jag skrider till verket. 

4 kommentarer:

  1. Vilken tur att ni hottade en gran till sist! Lät ju underligt att de skulle klippa in grenarna på dem inför försäljningen....
    Jättefina julkulor! Men är du inte rätt att de ska trilla i golvet och gå sönder? Jag köpte väldigt fina julkulor en gång för flera år sedan men sen kom katten och petade på dem och så blev de bara färre och färre. Nu har vi någon sån billig variant som man kan kasta i golvet och de studsar!

    God Jul!

    Trädgårdshälsningar
    Lillianna
    www.pinktownroses.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast kulor går sönder. Det hör ju liksom till. Och jag tycker nog att man ska använda dem, för i en låda på vinden gör de ju ingen glad. För 5 kronor kulan är det ju inte heller direkt någon förlustaffär. Jag tror faktiskt att de man köper styckvis på varuhusen är dyrare. Fast vi har ju ingen katt, så det kanske är lite lättare då. :-)

      Radera
  2. Vilken härlig inställning, om dom vackra julgranskulorna, att dom ju ger mer glädje om dom används än ligger i en låda... även om nån råkar gå sönder
    på kuppen.
    Visst är gamla kulor vackra! Minns att min mormor hade några såna där som är lite....urgröpta...men jag tycker det är svårt att hitta gamla julgranskulor här...dom är väl populära kan jagbtänka mig.
    Imorgon ska vi hämta hem gran, det är en detalj som ger mycket julstämning tycker jag.
    Nettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, julgranskulor är verkligen hårdvaluta på Tradera och samlarmarknader. När vi var i Helsingborg i somras hittade jag en jättefin kula på en antikaffär. Den var formad som en röd kaffekanna och hade en prislapp på 495 kronor, haha! (Jag behöver nog inte skriva att jag inte köpte den.) Fast Har man tur kan man fortfarande göra fynd på t.ex. loppisar som drivs av idrottsföreningar och välgörenhetsorganisationer.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!