tisdag 15 mars 2022

Gyllenlack och luktärtsplaner

Okej, idag kunde jag visst inte hålla mig längre. När jag satte mig i bilen för att köra hem från jobbet, så svängde ratten liksom av sig själv, och innan jag visste ordet av hade jag parkerat utanför Växtmästaren. Och jag hade baske mig inte varit där i många sekunder förrän det plötsligt fanns tre plantor gyllenlack i en påse i min hand. Magiskt, hur saker liksom bara händer av sig självt. Apropå magi, så fick jag just för mig att det finns en karaktär i Harry Potter-böckerna som heter professor Gyllenlack. Nu vet jag att den jag tänker på heter Gyllenroy, men Gyllenlack vore ju bra mycket coolare, hihi!


Gyllenlack är en väldans trevlig vårvinterfavorit, som sen brukar blomma om och om och om igen till långt in på hösten. Det kan man kalla valuta för pengarna. I förra veckans avsnitt av "Trädgårdstider" reagerade jag på att John Taylor sa att gyllenlacken inte är speciellt frosttålig. Jag skulle nog vilja hävda motsatsen, för tidigare år har mina blommor klarat kyligt väder riktigt bra. Fast då menar jag ju förstås skånsk kyla, och det räknas kanske inte. Det fanns många färger att välja mellan på Växtmästaren, men jag feglirade som vanligt och körde på violett i tre olika nyanser. Undra när dagen kommer då jag vågar köra på gult, rött och orange?


Gyllenlacken är fin att samplantera med andra blommor runtomkring, för den har en tendens att dra iväg på höjden och bli lite gles nertill. Jag har inte planterat mina på riktigt än, men kanske pillar jag ner något annat i samma kruka på sikt. Ett alternativ är annars att sätta plantorna lite längre ner i krukan, så att bara den täta delen syns över kanten. Bilden nedanför avslöjar hur lite jag har gjort i trädgården hittills i år, för på mitt "årstidsaltare" hänger fortfarande vinterskylten uppe. Fast mars brukar ju vara en lurig månad. Det kan mycket väl slå till och bli vinter igen. 


För övrigt passade jag på att köpa en påse luktärter. Jag har nämligen fått för mig att jag ska prova att så egna i tomma toapappersrullar i år, för det verkar vara himla praktiskt både för mig och de potentiella plantorna. Sorten jag valde heter 'Spencer Arthur Hellyer' och får ljust ljust lila och aningen krusiga blommor. Det kan nog bli fint, fast jag ska nog vänta till april med att så dem. Jag måste bunkra tillräckligt med toarullar först, hihi!

2 kommentarer:

  1. Haha - blir så full i skratt när jag läser ditt inlägg för det är likadant för mig fast med cykeln som bara svänger av sig själv till handelsträdgården och helt plötsligt står man där med en kasse full med vårblommor. Underbart !
    Älskar Gyllenlack och allra helst den lila (där är vi också lika!) - funderar också på när jag skall slå till på den gul/oranga.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, Isa. Vi är nog obotliga. Men inte mig emot! ;-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!