fredag 25 mars 2022

Krattar i köksträdgården

Idag har jag spenderat flera timmar i köksträdgården. Den är som en helt egen trädgård i trädgården, nästan så att jag kan låtsas att jag har en liten koloniträdgård. Jag tror det beror på att den är inhängnad av kastanjestaket. Här inne är det alltid stökigast och mest att göra så här års, men samtidigt är det faktiskt en av de roligaste städsysslorna, för det finns så tydliga gränser för var projektet börjar och slutar. Fast det tar tid, och jag blev långt ifrån klar på en dag. 


Mängden löv är alltid enorm här, eftersom det står flera höga träd längs tomtgränsen mot norr. Man kan riktigt vada i högarna. Jag krattade upp fyra stora säckar idag, men det är ändå minst lika mycket kvar att ta reda på. Bredvid komposten hittade jag en hel plasthink full med minipåskliljor, som jag hade lagt där förra våren och sedan glömt bort. Nästan alla lökar hade redan börjat grönska, så jag planterade dem i en pallkrage så länge. 


På komposthögen (läs: skräphögen) växer det både skilla och kirskål i en salig blandning. Den här högen måste jag absolut gräva ur i år, för den bildar en smärre kulle och är egentligen helt oanvändbar ur ett kompostperspektiv. Jorden i det nedersta lagret är förvisso ganska fin, men ska jag använda den i rabatterna måste jag nog sila den, så att jag inte får med en massa otrevligt rotogräs. 


Växthuset är fortfarande helt ostädat, men jag har iallafall börjat att plocka ut en del bråte som har stått där över vintern. Odiskade krukor till förbannelse och en massa annan skrot med, för den delen. Det är nog läge att köra lite kill your darlings och rensa ut i högarna...


I en pallkrage hittade jag ett gäng oplanterade perenner från förra året, som fortfarande satt i sina plastkrukor. Jag minns inte riktigt vad det är, men jag tror att det är någon slags marktäckande stenpartiväxt som jag hittade på rea under sensommaren. Jag klippte ner dem och det är faktiskt liv i dem, så vi får väl se vad det blir av dem. Ett par krukor murgröna låg också och gömde sig under en av lövhögarna. De verkar också  ha klarat sig bra. 


Att städa inne i växthuset får bli ett helt eget projekt. Jag är alltid kopiöst slarvig inför vinterstängningen och låter allt stå kvar, plus att jag trycker in en massa annat som inte kan stå ute över vintern. Det ångrar man ju alltid lite så här års, men det har å andra sidan blivit lite av en vårtradition att tömma allt och skura av rutor och hyllor med såpa och T-röd. Men det får som sagt bli en annan dag. 


Imorgon fortsätter jag nog med att kratta upp resten av löven. Kanske tar jag tag i att snickra ihop någon form av stöd till mormorshallonen jag planterade i höstas också. Eller så fyller jag kanske dagen med något helt annat. Vi får väl se vad jag känner för, helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!