lördag 21 maj 2022

Ett besök i Volendam

Under besöket i Nederländerna fick vi tips om att besöka det lilla fiskeläget Volendam. Det lilla samhället är känt både för att det är väldigt pittoreskt och för att det fortfarande finns människor här som klär sig i traditionell holländsk folkdräkt. (Ni vet, klumpiga träskor och vita snibbmössor.) Sagt och gjort. Efter att vårt studiebesök var slut på fredagseftermiddagen, hoppade vi på en lokalbuss från Amsterdam Centraal och klev av mitt i centrala Volendam 25 minuter senare.


Det var onekligen ett charmigt ställe, med mängder av små butiker, caféer och restauranger nere på strandpromenaden allra närmast vattnet. Samtidigt kändes det att det var ett riktigt turistställe, för vi var långt ifrån ensamma där, och det var ganska tätt mellan souvenirbutikerna och ställen där man kunde gå in och bli fotograferad i traditionella kläder. Det sistnämnda var det några i sällskapet som gjorde, men jag föredrog att lägga tiden på att äta en nygräddad belgisk våffla med holländska jordgubbar och grädde på ett av alla små våffelcaféer. Det smakade mums!


Ostbutiker fanns det också gott om. Mest gouda och edamer, förstås. Orten Edam låg för övrigt bara ytterligare några hållplatser bort från Volendam, men dit hann vi aldrig åka. 


Vi hittade till och med en loppisbutik, som vi slank in på. Det framgår kanske inte direkt av den enda bilden jag tog, men det fanns ganska mycket kul att titta på där. Bland annat såg jag jättefina gamla emaljbunkar i en ljuvligt äppelgrön färg, som jag gärna hade köpt med mig hem om de hade varit i lite bättre skick. (Jag skulle ju ha fotat dem istället för den här tråkiga bilden...)


Den största behållningen med besöket i Volendam var ändå att promenera runt i de äldre delarna av byn och titta på de trånga gränderna med alla charmiga gamla gathus.


Rödvita fönsterluckor tycks vara något av en tradition i den här delen av Nederländerna, för det såg vi på flera ställen både i Volendam och inne i centrala Amsterdam. Det finns säkert någon historisk eller geografisk koppling till det där, men det är jag dessvärre inte så påläst på. Någon som vet?


Inget hus var det andra likt när det gäller storlek, färg och form, och flera av husen hade roliga fasaddekorationer av olika slag. Här ser ni för övrigt den tidigare omtalade folkdräkten. 


Lokalbefolkningen var dock inte direkt så kontaktsökande, hihi!


Överallt mellan husen fanns det grävda smala kanaler med små broar över. Det lade vi för övrigt märke till i flera andra små byar, som vi passerade med bussen, och hela centrala Amsterdam är ju också uppbyggt på kanaler som går kors och tvärs i rutmönster över hela stan. Smeknamnet "Nordens Venedig" är verkligen inte taget ur luften. (Ja, det är faktiskt inte bara Stockholm som kallas så.)


Tänk att kunna kliva rätt ut i kanalen från sitt hus!


Eller direkt från sin uteplats. (Lägg märke till att änderna har fått en egen liten badstege!)


Efter tre timmar hade vi promenerat runt tillräckligt och hoppade på buss 316  tillbaka till Amsterdam igen. Den avgick med 20 minuters mellanrum, så man behövde inte direkt passa några tider. 


Volendam är alltså ett tips, om man har tid över och vill få lite frisk havsluft i lungorna i samband med att man besöker Amsterdam. Lite i turistigaste laget kanske, men samtidigt väldigt genuint och charmigt, om man tar sig tid att promenera bort från strandpromenaden. Det finns säkert ännu mer att se här, men jag är nöjd med mitt tretimmarsbesök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!