fredag 20 maj 2022

Nya rosor och lite till

När vädret är fint måste man ju frångå sin såsiga fredagstradition med morgonrock till lunch. Redan vid halv 11 svängde jag och skåpbilen in på parkeringen utanför Oppmanna plantskola, som är en jättefin familjeägd handelsträdgård med stort utbud och bra kvalitet. Här finns verkligen något för alla, och för Fröken Grön finns det alltid mycket, hihi! 


Idag hade jag för första gången i livet gjort en liten shoppinglista med tänkbara inköp. På den stod bland annat lavendel av sorten 'Hidecote' och buskrosen/klätterrosen 'Alchymist', vilket jag också hittade. Planen var nämligen att fixa till lite grann på hörnan på södersidan, och när jag kom hem planterade jag både rosen och lavendeln här. Redan befintlig alunrot och höstsilverax fick flytta om lite grann, men i övrigt kunde det mesta stå kvar där det var. Klätterstödet hade jag redan hemma. Det är högre än vad det ser ut att vara på bilden, så jag tänker att det borde funka ett tag iallafall. 


'Ghislaine de Féligonde' var en annan buskros/klätterros på min önskelista, och jag hittade en sådan också. Den har fått ersätta en ynkligt klen liten 'Iceberg'-ros i det röda rostornet i rabatten vid uteplatsen. Den sistnämnda var ett pyttelitet skott redan när jag köpte den, och det har aldrig riktigt blivit något av den. Om man ska plantera en ny ros direkt på samma växtplats där det har stått en ros tidigare, måste man byta rejält mycket av jorden, så det gjorde jag. Den nya rosen fick både rosjord på påse blandat med rejält med kogödsel, så jag hoppas att den ska trivas. 


När listan var avbockad övergick jag till spontanshopping. Jag köpte lite kryddor att gräva ner i kryddlandet, ett par rosa trädgårdsriddarsporrar och några plantor lila sköldpaddsört, och i sista minuten plockade jag på mig en liten hängsälg, som jag tänkte kunde skapa fin höjd i planteringen på baksidan. Det gjorde den också. Om den inte trivs här, kan den alltid få bo i en kruka på uteplatsen. 

Resten av dagen har jag grävt och joxat, och aldrig mår jag så bra som när jag får hänga med min älskade spade och skita ner mig från topp till tå. Då känner jag livet i mig. Happy Friday, allihopa everybody!

2 kommentarer:

  1. Instämmer till fullo, en dag ute utan tanke på annat än det man gör i trädgården är bästa dagen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur? Som balsam för själen. :-)

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!