lördag 18 juni 2022

Järnkorg, slaktarbänk och vattenspegel

Maken och jag tog oss en liten tur i nejden under förmiddagen. I grannbyn var det loppis på gården som vi köpte julgran på i julas. Det visade sig att ägaren var gammal antikhandlare, som nu sålde ut sina kvarblivna gömmor, eftersom gården är till salu. Det fanns ganska många godbitar som väckte ha-begär. Ganska omgående lade jag beslag på en rostig gammal järnkorg med lejontassar, som det tveklöst står skrivet "trädgårdstant" på. Om man vill kan man naturligtvis sätta en blomkruka i den, men jag tänker att den blir fin precis som den är.


Både maken och jag föll pladask för en gammal slaktarbänk från Småland med tillhörande gigantisk träklubba. (Det måste bli otroligt välbankad entrecôte med den, hihi!) Vi tänkte båda att bänken skulle kunna bli jättefin att ställa längs väggen på baksidan av bastustugan, och det blev den också. Här står den dessutom rätt skyddad för väder och vind under trädkronorna och det utstickande taksprånget.


Vi körde vidare ett par kilometer ut på landsbygden och hamnade på ett litet antikställe, som vi har besökt tidigare. Jag tänkte att det kanske skulle finnas någon trevlig gammal hylla att hänga ovanför kökssoffan där, men det gjorde det inte. Däremot hittade vi ett gammalt fågelbad i sten med mossa och allt. Det blev också jättefint på baksidan av bastustugan, där det får ligga i gruset och spegla ljuset som silar igenom löven. 


Innan vi lastade av våra fynd passade jag på att städa upp lite grann bakom stugan. Här låg det nämligen höstlöv kvar i ihopkrattade högar, och jag hade "glömt" kvar mängder av trädgårdsredskap och krukor längs väggen över vintern. Det stod också grejer under en stor grön presenning, som till exempel mitt vackra gamla zinkbadkar. Nu fick det komma fram. 

Den här platsen i trädgården har helt otippat blivit en riktig favoritplats. Innan stugan byggdes var vi aldrig här nere, men nu när det är uppröjt och gruslagt så har det blivit ett underbart ställe att vistas på när man vill söka skydd mot solen. Det känns nästan som att vara inne i en lövsal eller i en kyrka med högt i tak och silande vackert ljus. En mycket meditativ plats. 

Ett bastubad med tillhörande dopp i tunnan, och en mumsig grekisk sallad efter det, blev ett bra slut på en härlig lördag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!