söndag 19 juni 2022

Doft av lavendelsåpa och pion

Det har regnat mest hela söndagen. Sådana dagar kan jag tycka att det är riktigt mysigt att ta tag i ett städprojekt inomhus. Det känns helt överkomligt när man vet att man bara ska städa ett enda rum, och om man lyssnar på poddar samtidigt så blir det riktigt trevligt. Idag valde jag ut köket, som verkligen var i behov av en grundlig omgång. Jag våttorkade alla ytor, putsade glashällen på spisen, skurade köksbordet med grönsåpa och skrubbade diskbänken med sådan där pasta för rostfritt stål. Attans, vad rent det blev. Sen hängde jag upp de vita gardinerna igen, för att de känns somrigare. 

Öppet hyllplan är trevligt, men det blir onekligen både dammigt och flottigt, så jag plockade ner alla grejer och diskade av dem. Sen ändrade jag om lite grann när jag satte upp allt igen. Makens C-3PO-formade mugg gömde jag undan i köksskåpet, men känner jag honom rätt så åker den nog fram snart igen. Kanske köper jag en Yoda-mugg till honom istället. Den är ju iallafall grön, hihi!


Jag slängde ut köksmattan och alla köksmöbler för att komma åt att såpskura golvet med linoljesåpa. Jag gjorde det efter konstens alla regler, med blötläggning av golvplanken och riktig skurborste. Det är verkligen makalöst vilket resultat det blir. Man blir nästan smått chockad när man ser hur mycket lort som fullkomligt löddrar upp ur träet. Och doften efteråt finns det inte mycket som klår. Linoljesåpan vi har hemma nu luktar lite lavendel, och den är verkligen så god att man nästan vill sitta och sniffa direkt ur flaskan. 

När jag ändå var i farten passade jag på att sortera upp lite i städskåpet. Hängaren med gässen satt i köket när vi köpte huset. Den är nog hemmagjord tror jag, så det är lite roligt att ha den kvar. Nu får den sitta på insidan av städskåpsdörren. Jag klickade ut några skyltar med min gamla Dymo-apparat, så nu blir det förhoppningsvis lite ordning och reda på städtrasorna. (Min farmor hade varit stolt över mig, hihi!) 

När man har städat sitt kök i flera timmar får man plocka en bukett pioner som belöning. Det är sen gammalt. Jag tassade ut i badskor mellan skurarna och knipsade av tre rejäla kvistar från rabatten vid uteplatsen. Jag klippte även några kvistar från rosenspirean, som har fina lilavinröda knoppar just nu. 

Det blev en fin bukett i vit emaljkanna på kökbordet. Nu doftar det BÅDE pion och lavendel i köket. Mums!

Nu är det bara mattan som ska tillbaka in, men det väntar jag med tills golven har fått lufttorka ordentligt. Det är nästan lite synd att lägga på matta på de vackra gamla tiljorna, men det är onekligen praktiskt med plasttrasmatta som skydd framför diskbänk och spis, så att man inte behöver oroa sig för spill, stekflott och diskvatten på trägolvet. 

Hej hopp, vilken lycka med ett rent kök! Nu får det baske mig bli hämtmat fram till midsommar, så att vi inte lortar ner i onödan, hihi! (OBS! Skämt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!