lördag 25 juni 2022

Midsommarafton på Solhäll

De senaste 20 åren har det varit en tradition att midsommar firas hos oss. När vi bodde i lägenhet mitt inne i "Storstad" hade vi tillgång till en lummig bakgård med rosor, som lämpade sig mer än väl för en sommarfest, men sedan Solhäll blev vårt 2008 har firandet flyttat hit. Gästerna är mer eller mindre desamma, fast i lite olika konstellationer varje år. Ibland är vi jättemånga, ibland bara en handfull. I år blev vi åtta till bordet. På ett sätt alldeles lagom många för att verkligen få kvalitetstid med var och en. Vi har så fina vänner! 

Tur att man har gäster emellanåt, så att det blir städat hemma, hihi! Man blir ju alltid lite nykär i sitt hem när det är avplockat och fint, och när det luktar gott av såpskurade golv och nyplockade blommor. Jag satte ett stort gäng pioner i den gröna Eklaholm-krukan. Det blev verkligen en färgklick i rummet. 

Inte för att vi tillbringade så mycket tid inomhus, för vädret var ju verkligen underbart, men det är ändå roligt att få fixa till lite grann. På matbordet blev det nystruken duk i grönt och vitt och en rufsig bukett bestående av diverse skönheter från trädgårdens rabatter. De havregula ljusen står kvar sen påsk, men är vackra sommartid också. Fast tända dem behöver man ju verkligen inte nu.


En kruka margueriter på köksbordet hör också midsommarafton till. Och så mängder av svenska jordgubbar i en stor skål. Dessa både smakade och doftade svensk sommar. Mums!


Jag fick så fina sommarblommor i kruka, odlade på handelsträdgården på Tygelsjöanstalten utanför Malmö. Extra glad blev jag över en stor kruka med rosa rosenskära, för alla de små plantor jag själv hade frösått i en pallkrage mumsade sniglarna i sig över en natt. Suck... Det blir ju ingen riktig sommar utan rosenskära!


En annan fin midsommartradition är att vår vän M bjuder på sin goda jordgubbstårta med botten bestående av digestivekex och ett tjockt lager dulche leche. My God, så gott! Vi har fått henne att högtidligen lova att aldrig ens överväga att göra någon annan sort, hihi!


Mätta till bredden efter både lunch, eftermiddagsfika och grillning, så spelade vi tjejer ett så kallat Exit-spel tillsammans. Det är ett engångsspel som går ut på att man tillsammans ska lösa ett mysterium utifrån ledtrådar som dyker upp under spelets gång. Temat klassiskt: "Mordet på Orientexpressen". Spelet är förbrukat när man är klar, dels på grund av att gåtan nu är löst, men också på grund av att man både har ritat och klippt sönder delar av materialet. Vi löste mordmysteriet till slut, men vi fick verkligen tänka outside the box och komma med kreativa idéer för att få ihop det. Kul, men svårt!


Idag fortsätter midsommartraditionerna med att vi försöker göra så lite som möjligt. Det är fortfarande varmt som attan ute, så jag ska nog lägga mig i skuggan och läsa en bra bok. Fördelen med att vara värdinna är att det finns överblivna godsaker att stoppa i sig. Till lunch tänker jag äta den sista biten av den goda tårtan. Den har jag gömt undan längst in i kylen, hihi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!