söndag 26 juni 2022

Värmebölja och trädgårdshäng

Ännu en dag med värmebölja. Jag har hållt mig i skuggan på baksidan av bastustugan större delen av dagen, där det var förhållandevis drägligt och fläktade skönt. Sitta helt stilla klarade jag dock inte, eftersom kirskål och annat ogräs höll på att äta upp mina hortensior. Området till höger i bild är början på den helt otuktade delen som är kvar av moraset. Egentligen var det ju inte meningen att jag skulle plantera något alls här innan det är helt uppröjt, men ni känner ju mig och vet att jag inte kan vänta. Det står dock på årets att-göra-på-semestern-lista att ta tag i den sista oröjda delen också. 


Vackra nejlikroten 'Mai Tai' har blommat över för i år, så jag klippte ner de vissna blomsterstänglarna. För tillfället är det mest grönt i den här planteringen, men snart tar de marktäckande rosorna över stafettpinnen. På höger sida av gången är det vildare än vilt. (Samma otuktade del som på förra bilden.) Här växer det högt gräs, kirskål och en helt galen humle, som snärjer sig runt allt den får syn på, både på marknivå och upp i trädet bakom. Den där plantan måste ha frösått sig själv, eller så har vi väckt den till liv när vi har kört med röjsåg här tidigare. Det gör ont som tusan om man råkar gå emot den, så den måste bort, bort, bort. 


Åtskilliga gånger idag har jag gått och hälsat på 'Constance Spry', som blommar så fint på portalen upp mot köksträdgården. Hon är ganska otät och ful nertill i år, men när man böjer på nacken och tittar uppåt så glömmer man genast det. Doftar gott gör hon också. 


I rabatten vid uteplatsen blommar Gallica-rosen 'Duchesse de Montebello' för fullt, och i kombination med pionerna är det verkligen en ljuvlig syn. Maken gjorde midsommarsnaps på kronbladen från just den här rosen, och det blev faktiskt otroligt gott. (För att vara snaps...) Googla rosensnaps, så hittar ni receptet.


Man kan ju inte annat än känna det som att semestern redan har börjat, fast egentligen har jag tre arbetsdagar kvar innan den kommer på riktigt. Jag smygstartar ändå lite till med en kompledig dag imorgon. Då är det ju rea på plantskolan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!