fredag 29 juli 2022

Hej Helsingborg!

Något blogginlägg hann jag aldrig få till igår, för maken och jag har nämligen tillbringat det senaste dygnet i Helsingborg. Det har blivit lite av en sommartradition för oss att åka dit, och det är ju inte det minsta konstigt, eftersom det är en otroligt härlig sommarstad. Lite glassig, på något sätt. Som att vara utomlands, men ändå i Sverige. Den här gången checkade vi in på Clarion Grand Hotel, som ligger mitt i smeten på Stortorget nedanför Kärnan. Jämfört med sviten vi bokade på intilliggande The Vault förra året, så kändes rummet onekligen lite lågbudget, men å andra sidan var det det också, för jag hade lyckats boka ett "small double bedroom" och inte ett vanligt standardrum. Det var lite i minsta laget, men jag får ju skylla mig själv. Man får ju vad man betalar för. 


Vi åt lunch på en koreansk restaurang och tittade in i några av affärerna på gågatan, som var dekorerad med så vackra blomsterhjärtan. Undrar just om det var en tillfällig installation, eller om de byter till färska blommor mellan varven? 


Ett fikastopp på anrika Fahlmans Konditori får nästan ses som obligatoriskt när man är i Helsingborg, inte minst för de vackra lokalernas skull. Gult och grönt är ju mina färger. 


Här får man sitt kaffe (Zoegas så klart när man är i Helsingborg) i en individuell liten silverkanna. Det är sådant som gör att det genast smakar mycket godare. Matchade dessutom mina Gucci-brillor fint, hihi!


Klart man har plats för en rejäl bit äppelmarängtårta med vaniljsås, trots att man nyss har ätit lunch, hihi! (Fast jag orkade inte äta hela...)


Vädret var fint, så vi gick en runda nedåt vattnet. Vid Dunkers Kulturhus pausade vi på uteserveringen och drack en kall cola och tittade på människor och lyxiga båtar. 


Är du hopp-i-land-kalle, lilla vän?


Utanför Stadsteatern finns det en rolig skulpturgrupp som heter "För öppen ridå". Den iscensätter kungens dödsscen ur "Hamlet" med både skådespelare och publik. Den här åskådaren verkar tycka att pjäsen är långtråkig, för hon har visst somnat. 


Framåt kvällskvisten handlade vi picknick-plock och packade i en korg. Nästa punkt på dagen var nämligen ett besök på Sofiero slott...


... där The Ark spelade på kvällen. Tanken var ju att de skulle göra en återföreningsturné redan 2020, men då kom som bekant coronapandemin och ställde in alla sådana tillställningar. Tur att vi chansade och behöll biljetterna, för det var verkligen en underbar konsert. Jag älskar alla deras låtar!


När konserten var slut strax efter 22.00 körde vi tillbaka till hotellet. Det är egentligen bara en kort bilresa om en sisådär 10 minuter, men när 9000 människor ska köra ut från parkeringen samtidigt, så tar det onekligen lite lägre tid. Tur att alla var på gott humör. 


Efter frukostbuffé och utcheckning idag gjorde vi ett spontant besök på Helsingborgs Konst- och Antikmässa, som råkar pågå just nu. Där skymtade vi ett och annat bekant ansikte från SVT:s "Antikrundan" och botaniserade mellan tvåtusenåriga kinesiska gravstatyer, Jenny Nyström-målningar, allmogeföremål, fransk brocante och trädgårdsantikviteter. Prismässigt fanns det faktiskt någonting för alla plånböcker, men vi köpte ingenting. 


På vägen hem stannade vi på Klippan Yllefabriks fabriksbutik. Jisses, så mycket fint! Och otroligt prisvärt, får jag säga. Jag ville ha exakt ALLA filtar där, och eftersom jag inte kunde bestämma mig för bara en, så slutade det med att jag inte köpte någon alls. Så kan det gå. Fast jag tänker att jag ska åka tillbaka dit när vi har renoverat i sovrummet på sikt (jodå, det finns en sådan plan, iallafall på tankestadiet), när jag vet vilken färgskala det blir där. Och då ska jag baske mig ha filtfrossa, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!