fredag 1 juli 2022

Lavendel och vintergröna ormbunkar

Precis som jag misstänkte var det bara att trycka på min mentala "OFF"-knapp för att stänga av alla tankar på jobbet. För många tar det flera dagar (om inte veckor) att landa i ledigheten, men jag är extremt bra på det där att växla från ett läge till ett annat. Efter att ha gått i nattlinne och druckit kaffe större delen av förmiddagen hoppade jag i arbetsshortsen och såg till att mina reafyndade lavendelplantor hamnade i jorden. Jag satte dem på framsidan av rundeln vid köksträdgården, och även om plantorna ser lite småfjuttiga ut än så länge, så blommar de ju iallafall redan. Blomstänglarna på plymspirean hade blivit bruna och fula, så dem klippte jag av när jag ändå höll på och joxa där. 

Jag köpte även ett helt flak med vintergröna ormbunkar på rean. (Man blir lite extra nöjd när prislappen på krukorna visar 89 kronor, när man själv har betalat 20 kronor plantan, hihi!) Jag hade egentligen en annan plan för dem, men jag kom på att det skulle vara fint att sätta dem som kant framför den japanska lönnen i planteringen bakom uteplatsen, och det blev det också. Jag behövde inte gräva så värst mycket, utan tog bara bort ytterligare en bit av grässvålen med kantskäraren. 

Min plan är ju att jag vill runda av hela hörnet där ner mot den gigantiska buxbomen. Dels består gräsmattan ändå mest av torr mossa, dels skulle det vara trevligt att matcha rundningen på uteplatsen lite mer, så som jag redan har gjort mot rostornrabatten. Jag tänker mig en kurva av prydnadsbuskar för minsta möjliga skötsel. Rabatter att luka har jag redan gott om, och så skulle det vara mysigt med lite rejälare struktur och grön inramning här. Mer grävning står alltså på schemat framöver. Inte mig emot, för jag älskar ju att gräva. 

Det blev alltså lite trädgårdsarbete som start på min semester. Härligt! Som belöning fick jag smarrig grillmiddag på Steakhouse i Kristianstad, och det var minsann inte heller någon dålig start på ledigheten. Som pricken över i faller det ett stilla sommarregn ute nu på kvällen. Bättre slut på dagen hade man ju inte kunnat önska sig.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!