söndag 9 oktober 2022

Höstfärger

Det har varit en härlig höstsöndag. Vi började dagen med en långpromenad runt byn i det krispiga vädret, och efter det hade det nog egentligen varit helt perfekt väder för lite trädgårdsarbete, men ibland är behovet av att bara göra ingenting större. Fallfrukten under det gamla äppelträdet ligger sålunda kvar på marken, men en liten fotorunda blev det iallafall. 


Vildvinet som klättrar uppför stammen på det gamla päronträdet har övergått i rödaste rött. Här växer det även murgröna, och den rödgröna kontrasten är verkligen maffig. En del avråder ju ifrån att plantera murgröna som klättrar på trädstammarna. På lång sikt kan det förvisso skada ett träd, men det brukar ta mycket lång tid, kanske till och med uppemot 100 år enligt experterna. Så länge tror jag ändå inte ens att det här sneda gamla trädet kommer att finnas kvar. Det växer lava i grenarna, som murknar efter hand och trillar av, men än så länge är det fortfarande trädgårdens absolut vackraste träd. 

Magnolians blad var brinnande guldgula i eftermiddagssolen och bildade en vacker bakgrund till hortensians ljust rosa blommor. Båda buskarna har verkligen växt till sig den här sommaren. Det tackar vi för. 

Den japanska lönnen har vacker färg hela säsongen, men i oktober matchar omgivningen extra bra. Ormbunkarna är vintergröna och nyplanterade för i år. (Fyndade på midsommar-rean på Oppmanna Plantskola.) Jag skulle faktiskt vilja ha ännu fler ormbunkar i trädgården. Fräken, bräken och allt vad det heter. Så vackra allihop. 

Nu dröjer det nog ändå inte så länge förrän alla löv ligger på marken, och då ska jag ta fram pappas nätta lilla lövblås och vintertäcka alla rabatter med dem. Löven isolerar ju jorden på ett bra sätt över vintern, och så trivs maskarna där under och kan fortsätta sitt viktiga arbete. En extra bonus är att ogräset får svårare att tränga upp under ett tjockt lövtäcke, och då blir det inte så mycket jobb till våren. Sehr gut! Très bien! Muy bueno! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!