tisdag 4 oktober 2022

På besök i smatten (igen)

Jag hann knappt innanför dörren idag förrän jag hade vält upp och ner på en jordig blomkruka på mitt nyskurade golv ute i smatten. Suck... Ibland undrar jag hur jag lyckas. Eller misslyckas, vilket kanske är ett bättre ordval i sammanhanget. Tur att det är stora springor i golvet, hihi! Skämt å sido, det blev naturligtvis en sväng med sopborste och skyffel innan jag ens hade fått av mig ytterkläderna. 


Man kan kanske inte tro det när man ser alla pryttlar på hyllorna, men i samband med söndagens städning plockade jag bort mängder av grejer här ute. Jag fick ett ryck av kill your darlings och fyllde en hel kasse med grejer att skänka till loppis. Fast det kan ju i och för sig vara så att jag rotade fram andra grejer att ställa ut här i stället...


Jag erkänner utan omsvep att det mesta som står på hyllorna är till lyst. Det är ju inte direkt den där gräddvispen i glas vi tar fram när grädden ska vispas till jordgubbarna på midsommarafton. Men en korg för servetter är ju ganska praktisk att ha ändå, och en stor plåtburk blir en bra gömma för värmeljus. 


De gröna emaljkannorna köpte jag när vi var mitt uppe i köksrenoveringen förra våren. Då såg jag framför mig hur fina de skulle bli på den öppna hyllan vi planerade att sätta ovanför arbetsbänken (vilket vi också gjorde), men sen hamnade det andra saker där istället. Nu får de stå här ett tag. Mest till lyst, som sagt.


Fast det finns grejer som har en praktisk funktion också. Som pottskåpet, där vi förvarar konserver, och den stora lövkorgen, som tjänstgör som tillfällig återvinningsstation av glas och kartong. När den är full bär vi bara ut den till soptunnorna på uppfarten och sorterar direkt där. Metall och plast har vi sorteringskärl för under vasken i köket, tillsammans med brännbart och kompost. 


De vackra gamla skräddarsaxarna köpte jag på Tradera för att ha i köket, men nu hänger de oslipade här istället. Hortensian kommer från en av mina fyra födelsedagsbuketter. Det syns nästan inte att den är torkad. Fortfarande så vacker!


Den gråa hyllan ovanför pottskåpet är så liten, så där får man ändå inte plats med något vettigt. Där kan man istället gå all in på diverse loppisfyndade småburkar och annat totalt nödigt men härligt krafs. Här bor farmors fula gula kryddgubbar numera. Jag var nästan lite rädd för dem när jag var liten, speciellt tjockisen i mitten. Hyllan var förresten en av de första sakerna jag köpte till min första egna lägenhet i Malmö, som jag flyttade in i 1991. Då var den så där knalligt solgul som var trendigt på den tiden. 


Bordet under fönstret blir ofta belamrat med grejer som antingen är på väg in eller på väg ut. Det fungerar också som avlastningsbord när vi kommer hem med matkassar och ska stoppa in grejer i kylskåpet. Många blir smått chockade över att vi inte har kylskåpet i köket, men vi har haft det så här i över 14 år nu och det fungerar faktiskt hur bra som helst. 


Smatten heter smatten för att det är det minsta möblerbara utrymmet på Solhäll. Det är ju egentligen bara en farstu eller en grovhall, men jag älskar faktiskt det här lilla rummet. Kanske är det för att det är grönt, kanske är det för att taket är så vackert välvt. (Taklinjen syns på den första bilden.) Jag tycker om att stå inne i hallen kika ut här om kvällarna. Då tänder jag värmeljuset i glasljusstaken på fot och släcker alla lampor. Precis just det ska jag gå och göra nu. 

2 kommentarer:

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!