söndag 13 november 2022

Fars dag i Karlskrona

Idag har jag varit i Karlskrona för att fira Fars dag hemma hos mina föräldrar. Vi började med förmiddagsfika och tog sedan en liten promenad längs kajen nedanför deras hus. Fyren på andra sidan Stumholmskanalen har alltid varit min favoritbyggnad. Så charmig! När jag var barn drömde jag om att bo i den.

Vi fortsatte över bron över till Stumholmen, som verkligen är ett spännande område. När jag var ung och bodde i stan var hela ön militär, och det fanns en grindvakt vid brofästet som man under lång tid inte fick passera som civilist. Med tiden lättade restriktionerna, och när jag gick på gymnasiet kunde man bli släppt genom den där vakten för att få gå till militärens badplats på ön och bada. Verkligen ett toppenbad mitt inne i stan, och för mig var det ju bara ett par hundra meter hemifrån. 

Så småningom öppnades ön upp helt, och man byggde privata bostäder i flera av de gamla militärbyggnaderna, vilket sedan mynnade ut i Bomässan 1993. Idag är Stumholmen en egen stadsdel i Karlskrona med bostäder, hotell, kontor, marinmuseum, vandringsstigar, parkområden och en liten strand. Och ja, den gamla badplatsen finns också kvar.

I det rosa huset där borta på Kungsbron bor landshövdingen. Ingen pjåkig tjänstebostad, får man säga. 

Mot muren på mina föräldrars gata blommar fortfarande rosorna. (Det gula huset i bakgrunden på bilden här nedan är det andra huset till höger på bilden här ovan, om ni vill orientera er lite.) På parkeringen här hittade vi för övrigt ett körkort, men efter lite detektivarbete på Internet hittade vi så småningom ägaren till det. Slutet gott, allting gott.


Sen blev det god fars-dags-middag med efterrätt. Mums! Jag hade vag plan om att stanna på EKO-hallen i Fjälkinge på vägen hem och titta på deras stora julavdelning, men det struntade jag i. Istället lyssnade jag på "Röda vita rosen"- podden via bilens airlink och körde raka vägen hem. Dags att börja ladda om inför en ny arbetsvecka. 

3 kommentarer:

  1. Hej, hej!
    Fina foton från vår stad, och så trevligt med informerande text därtill. Tänk, rosorna blommar så vackert ännu, något att njuta av, även om vi samtidigt undrar över klimatet och dess utvecklingen.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt med karlskroniter i läsarskaran. 💚
      Och ja, det där med att medeltemperaturen ökar känns ju trots allt inget vidare...

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!