måndag 14 november 2022

Oplanerat släckta adventslampor

Jag drabbas plötsligt av en insikt: När julen åkte ut i januari trillade stickkontakten på mitt lilla adventsträd av någon märklig anledning av från sladden. Det är en sådan där stor klumpig kontakt som väger två ton, och sladden är tunn och svart och inte som vanliga lampsladdar. Kan man koppla om en sådan själv, tro? Jag älskar ju det där ljusträdet. Jag ska nog svänga inom lampaffären på min jobbort och fråga om de kan hjälpa mig. Annars måste jag nog försöka hitta ett nytt träd att ha på verandan, och det vete tusan om jag har lust att engagera mig i.


Jag drabbas av ytterligare en insikt: När jag klippte björkspirean under päronträdet i somras, så klippte jag av sladden till ljusslingan som sitter på rosportalen. Ja, jag hade låtit slingan sitta kvar, eftersom jag tänkte att det var onödigt att ta ner den. (Läs: Eftersom jag var för lat för att orka snurra av den.) Jag kanske bara kan vira en ny slinga ovanpå, hehe! 


Fast man kan ju också tänka att man borde spara el och strunta i det där med adventsbelysning helt och hållet. Men gud, så tråkigt det skulle vara... Det är ju det enda nöjet man har den här tiden på året. Å andra sidan har jag läst någonstans att en adventsljusstake med 5 lampor som är tänd 15 timmar per dygn kostar 4,76 kronor per vecka, och belysning med LED-lampor kostar ju ännu mindre. Den eventuella ekonomiska besparingen tänker jag nog i så fall lägga på något annat. Det blir helt enkelt inget gymkort den här månaden heller, hihi!

5 kommentarer:

  1. Med ledbelysning, som det mesta är nu för tiden, så kostar det nåt hundradels öre och under hela säsongen några kronor, som ungefär en snabbdusch kostar. Så låt slingor etc lysa på och spara in på andra lampor som drar mer etc.

    SvaraRadera
  2. Letade fram en ungefärlig kostnad:
    "Priset för att ha julbelysningen tänd under första advent till tjugondag knut är 410 kr för glödlampor och 75 kr för LED-lampor."
    Finns mer att läsa på
    https://www.eon.se/el/guider-tips/julbelysning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finemang! Då kan man hålla tänt i december utan större betänkligheter. 🙂

      Radera
  3. Känner igen det där men att kapa sladdar av misstag. Jag har grävt av en led-sladd till fontänen TVÅ gånger. Dock inte samma sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, TVÅ gånger känns ju onekligen som en för mycket... 😊

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!