lördag 24 december 2022

Årets juldukning

Vi har haft en fin julafton här hemma på Solhäll i sällskap av svärmor och Amerika-svägerskan. Årets juldukning knåpade jag ihop redan igår kväll, och eftersom vi bara var fyra till bordet passade jag på att duka med sådant jag bara har fyra av. Det blev en blandning av gammalt och nytt. Det enda jag hade bestämt i förväg var att jag ville använda min nya gröna duk, som jag köpte på H&M Home i Malmö i början av december. Den har en väldigt behaglig grön färg och är kanske egentligen inte tänkt att vara en julduk, men den passar bra alla tider på året. Den är varmare grön än vad bilderna i skarpt fönsterljus visar. 

Silverbestick och vita tallrikar med guldkant från Hackefors är sådant jag har samlat ihop under mina unga år.  Glad och tacksam är jag att mina kloka föräldrar valde tidlös design på 80-talet. (Måsen i all ära, men den är inte helt lättplacerad på 2000-talet.) Jag har vita assietter i samma serie, men valde att duka med våra gröna mönstrade Bordallo Pinheiro-assietter för att fånga upp det gröna i duken. Tygservetterna med rött broderi är loppisfyndade. Ränderna är med största sannolikhet tryckta, men de små hjärtana tror jag att någon har broderat dit för hand efteråt. Så charmigt!

Både de etsade snapsglasen och glasen på hög fot är loppisfynd. Det finns inget godare än att dricka iskall julmust i riktigt tunna fina glas. Att dricka ur glas med vågig kant (eller är adjektivet scallopperad allmänt vedertaget nu?) visade sig dock kräva lite koncentration, för om man satte munnen på den delen som böljar inåt så rann musten ut på bröstet, haha! 
 

Som bordsdekoration lade jag ut mängder av paradisäpplen från min fars-dags-promenad på Stumholmen i Karlskrona. Jag har förvarat dem ute på glasverandan, så de har hållt sig fint i en hel månad. Det blev så himla fint med den röda kontrasten mot den gröna duken. Julgransstaken fick bidra med lite gammaldags touch. Den fyndade jag på Tradera häromåret, och den är verkligen en riktig stämningshöjare. 


Vasen med julstjärnor och julrosor blev lite för stor att sätta mellan kuverten, så den fick stå på sidan istället. Jag tycker fortfarande att det är en av de mest magiska julbuketter jag någonsin har sett. God mat fick vi med, men den var inte lika rolig att fotografera, hihi!


Julaftonskvällen på Solhäll är stillsam och skön. Våra gäster har åkt, och resten av kvällen slappar maken och jag i TV-soffan. Jag har på mig mina nya fårskinnstofflor och tänker nog svida om till pyjamas snart. Men först ska jag nog ta mig en liten skinkmacka. Hoppas ni också har en fin kväll. God jul på er allihopa! 🎄

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!