tisdag 6 december 2022

Mmmmmm som i must

Dricker ni julmust? Själv hävdar jag å det bestämdaste att ett glas iskall must är något av det allra godaste man kan få. Här hemma har vi inga som helst traditionella hämningar, utan kastar oss över flaskorna så snart de dyker upp på hyllan i affären på hösten. Det smakar mmmmmm som i must! Fast jag är medveten om att smaken verkligen är en vattendelare. Jag undervisar vuxna invandrare, och mitt bidrag till lussefikat är alltid några flaskor julmust. Svenskare än så kan det ju nästan inte bli, för både saffran, russin och kanel är trots allt smaker som finns i alla länder. Lussekatter och pepparkakor bjuder inte på någon större kulturell chock, med andra ord. Men julmust... Mina elever häller artigt upp i sina pappersmuggar och dricker med försiktiga klunkar, men hittills har jag faktiskt inte träffat en enda förstagångsdrickare som har brutit ut i positivt jubel. De flesta tycker att det rentav smakar alldeles förfärligt. Jag begriper det inte. 

Som ni ser på bilden dricker vi sockerfri must här hemma. Maken är nämligen diabetiker, och med tanke på mängderna jag själv bälgar i mig, skulle nog mina tänder fräta bort helt om jag drack den sockrade varianten. Den sockerfria varianten är rentav godare i många fall. Dilemmat är bara att affärerna inte tycks fatta varför den sockerfria musten alltid tar slut först. Det är nämligen ganska många som tänker som vi. Maken var på etablissemang och åt jultallrik härförleden, och där hade de inte heller fattat att även folk utan diabetes vill dricka sockerfritt. För att inte riskera att bli utan, bunkrar vi flaskor i parti och minut varje gång vi åker och handlar. Mmmmmmm som i must, som sagt. Vad säger ni?

7 kommentarer:

  1. Ukjente saker for en nordmann, det der ... Ser de har julmust på vår lokale IKEA, men bør jeg ta sjansen? Hilsen Hjørdis i Bergen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passar utmärkt till julskinkan!

      Radera
    2. Jaaaa, Hjørdis! Klart att du ska prova. 😊

      Radera
  2. Julmust är fantastiskt gott! Jag undviker att dricka socker rent generellt och gillar inte tanken på sötningmedel så det blir bara julmust på julafton för mig och på påskafton. Fast då heter det påskmust ju... Lite udda att inte våra invandrare uppskattar denna läckra dryck :-) Kanske går bättre för Hjördis i Bergen som också kommenterat. Prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sötningsmedel är ju i och för sig ingen höjdare... 😬

      Radera
  3. Julmust är svenskt så det skvätter om det:) Själv skulle jag aldrig köpa annan än Zeunerts, den absolut godaste! Inte alltid så lätt att få tag på dock men väl värd att leta efter då den smakar som äkta gammeldags julmust SKA smaka:)
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Den får jag allt ta och leta efter. 🙂

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!