söndag 16 april 2023

Bordsskiva på symaskinsunderredet

Jag har gått och klurat lite på vad jag skulle kunna ha som bordsskiva på symaskinsunderredet, nu är det gamla har murknat sönder. I ladan har vi diverse udda brädor, men inget som passade riktigt bra. Dessutom är jag ju "Team enkla lösningar" när det gäller det mesta, så när jag var i stan i fredags svängde jag inom Jem&Fix och köpte tre brädor av billigaste sort. Dem kapade jag till på mitten med en helt vanlig fogsvans när jag kom hem. Det blev fyra 90 centimeter långa bitar till bordskiva och två kortare bitar att ha som reglar att skruva fast brädorna i från baksidan. 

Jag mätte hyfsat noga för en gångs skull, men jag var inte särskilt duktig på att såga rakt med fogsvansen, så slutresultatet blev ändå inte så himla exakt. Avståndet mellan plankorna på reglarna körde jag också helt på ögonmått, så det blev väl inte så vetenskapligt där heller. Men vad är väl en bal på slottet. 

Jag målade brädorna med linoljefärg från Ottossons i nyansen 'Övedsgrön', som jag redan hade hemma i källaren. Att man egentligen ska vänta ett år innan man målar tryckimpregnerat trä orkade jag inte bry mig det minsta om. Varför vänta, när man kan göra saker på en gång? Nu på eftermiddagen var färgen så pass torr att jag kunde flytta ut bordsskivan och lägga den på bordet. Det ska bli fint väder i veckan, så den torkar nog snabbare utomhus än nere i källaren. 


Resultatet blev lite lagom skevt, men det duger fint åt mig och mina blomkrukor. Någon talang som snickare har jag definitivt inte, men jag känner mig himla nöjd med den snabba, billiga och enkla lösningen. Ära vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden. 

10 kommentarer:

  1. Jag tycker att det blev superbra. Tänk vad du kan. Ska man få någonting gjort är det bäst att göra det själv. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är som Kajsa Kavat. "Tänk, jag kan faktiskt nästan allt." Eller var det Lotta på Bråkmakargatan, kanske? 😊

      Radera
  2. Håller med! Det blev superbra! Det är bara att sätta igång och göra! Finesser kommer med tiden men de lär aldrig komma om man inte börjar någonstans. Att veta att en bättre fogsvans vinkel mellan handtag och blad är 90 grader tex. Bra hjälpmedel för att hjälpa en att såga lite rakare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där lärde jag mig något nytt. Tack för det! 😊

      Radera
  3. Så snyggt! Har också ett gammalt symaskinsbord som behöver ny bordsskiva, kanske ska prova själv? Fortsatt trevlig vecka. Kram Tummelisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! Jag kan meddela att det var en riktigt snabb lösning. Mest målandet som tog tid. För att inte tala om torkningen... Linoljefärg är egentligen inget för en otålig människa som jag. 😊

      Radera
  4. Underbart !! Varför skall man mäta noga och vänta ett helt år när slutresultatet blir så här bra . Jag är likadan, får man en idé är det bara ätt köra !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att man alltid kan kamouflera skavankerna med en extra blomkruka eller två. 😊

      Radera
  5. Perfekt ju, bra jobbat! Och tänk att du hade en burk grön färg hemma... ;)

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!