måndag 24 april 2023

Grönska och blom

Under det senaste dygnet har det ruggiga vädret återvänt till Skåne. Förvisso inte snö (tack och lov) men fuktig och lite råkall luft som liksom kryper under skinnet. Jag nästan längtade efter min vinterjacka och mina vantar imorse. Förra veckans vackra väder har dock satt fart på trädgården, för nu har det börjat grönska så smått, och både det ena och det andra har slagit ut i blom bara på ett par dagar. Påskliljorna och ormögat vid päronträdet till exempel. En "Heja Sverige"-komposition som heter duga. (Ser ni var jag slutade kratta i helgen?)


Gul och fin är även forsythian i buskaget nedanför uteplatsen. Den här busken är gammal som gatan och smått muterad. Det börjar verkligen bli dags för föryngringsbeskärning deluxe, så grensaxen får nog komma fram vad det lider. Men självklart måste vi njuta av blomningen först. I planteringen runt Putte i snäckdammen har jag varken klippt ner eller städat upp än. Här ligger det dessutom en omkullblåst sockertoppsgran och väntar på bättre tider. Och förrförra julens numera avklippta ljusslinga sitter kvar på träportalen och väntar på att bli kasserad. Det kommer, det kommer... 


Samtliga pioner i trädgården är också på väg upp. Jag tycker att de mörkröda spirorna är så himla vackra på något sätt. Nästan som något slags undervattensväsen. De sista månaderna har jag börjat investera i riktiga pionstöd, som både är vackra och funktionsdugliga. Inte billiga direkt, men jag har köpt ett då och då sedan i höstas för att sprida ut kostnaden. Ett effektivt sätt att lura sin inre revisor, hihi! 


För övrigt har jag just insett att vi faktiskt är lediga nästa måndag, eftersom första maj är en röd dag. Det innebär att vi har en långhelg att se fram emot i slutet av den här veckan, och en kort arbetsvecka veckan efter. På våren vill man ju verkligen vara ledig, så inte mig emot. Det blir alldeles säkert rejält med trädgårdstid, oavsett väder. Lovely!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!